1. Onderzoek met en zonder UPF naar gewichtstoename
Het nieuwe project van Kevin Hall, voedingswetenschapper van het Amerikaanse onderzoeksinstituut National Institutes of Health (NIH), zal pas eind 2025 zijn afgerond, maar is nu al dusdanig groot nieuws, dat de krant The New York Times een medewerker twee dagen heeft laten meelopen in de kliniek waar in totaal 36 vrijwilligers zich aan een humane voedingsinterventie onderwerpen.
2. Het dieet is heel belemmerend
Al vanaf haar jonge jaren heeft Lorena (1970) vaak last van buikpijn en misselijkheid. Ze kwakkelde jarenlang door. Soms zette haar gezicht op, had ze last van een dikke tong en benauwdheid. Ze ging naar de huisarts en de dermatoloog, die hormoonzalf en pillen voorschreef, wat onvoldoende hielp. Uiteindelijk kreeg ze in het ziekenhuis een uitgebreide allergietest waarbij nikkelallergie en histamine-intolerantie werd vastgesteld. “Ik vond het vervelend om te horen, het is heel belemmerend.”
3. Onderzoek legt relatie bloot tussen zout eten, hoge bloeddruk en DNA
Mensen die veel zout kunnen eten zonder een hoge bloeddruk te krijgen, hebben een anders samengestelde beschermlaag rondom hun cellen dan andere mensen. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek dat werduitgevoerd onder leiding van het Amsterdam UMC. De studie is recent gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Hypertension.
Nieuwsbrief Voeding Nu
Geen nieuws missen van Voeding Nu? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief van Voeding Nu en ontvang wekelijks het laatste nieuws en achtergrondartikelen in je mailbox.
4. Iets slechts af en toe eten, moet je niet onderschatten
De ene dag neem je een handje pepernoten, dan worden er op het terras bitterballen besteld en de volgende dag val je voor een portie kibbeling bij de viskraam. Dan moet het weekend nog beginnen. Omdat we extraatjes als dezen maar af en toe eten, eten we er een grotere portie van en onderschatten en negeren we die calorieën vaak, blijkt uit onderzoek.
5. Waarom eten jongeren zo slecht?
Uit een recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de eetgewoonten sterk variëren tussen verschillende leeftijdsgroepen. Opvallend is dat 64-plussers het vaakst voor gezonde voeding kiezen, terwijl jongeren van twaalf tot achttien jaar de ongezondste keuzes maken. Maar waarom?