Top 5 artikelen Voeding Nu januari 2025

4 februari 2025 Ella Olsso via Pexels
TOP 5 | Focus op keto, dogma’s van het mediterraan dieet, PesticidenEetwijzer, invloed van het darmmicrobioom op hersenen, en ultrabewerkte voedingsmiddelen. Wat waren de afgelopen maand de meest gelezen artikelen op Voeding Nu? Dit is de top vijf van januari 2025.

1. Focus focust op het ketodieet

Kan voeding onze mentale gezondheid veranderen? Die vraag staat centraal bij wetenschapsprogramma Focus. De nieuwe reeks start met de aflevering ‘Brein op ketodieet’. De programmamakers beloven een intrigerende kijk op het populaire, maar complexe ketogeen dieet.

Naar het artikel

2. Dogma’s van het mediterraan dieet houden nog altijd stand

Er is veel onderzoek gaande naar de uitwisseling van stoffen en signalen via de zogeheten ‘microbioom-darm-hersen-as’. Ook zonder exact bewijs op het niveau van moleculen, neurale effecten en mentale processen valt er al veel te zeggen over de relatie tussen voeding en de gezondheid van de hersenen. Dr. Yannick Vermeiren (WUR): “Er is een direct verband tussen homocysteïne in het bloed en geheugenachteruitgang.”

Naar het artikel

3. PAN-NL lanceert PesticidenEetwijzer

Bij het verbouwen van groenten en fruiten mogen telers gebruik maken van verschillende soorten pesticiden. Resten van deze stoffen kunnen achterblijven op het groente en fruit dat verkocht wordt in de supermarkt. Daarom komt PAN-NL met de PesticidenEetwijzer, een ranglijst van de gemiddelde vervuiling van tientallen groente- en fruitsoorten staat.

Naar het artikel

4. Hoe leefstijlfactoren de hersenen beïnvloeden

Wat is de invloed van het darmmicrobioom op hersenveroudering, specifiek met betrekking tot de ziekte van Alzheimer? Dat onderzoekt prof. Yvonne Nolan aan het APC Microbiome Institute van het University College in Cork, Ierland. Terwijl ze van huis uit neurowetenschapper is, gelooft Nolan sterk in de interactie tussen lichaam en geest, en hoe leefstijlfactoren deze relatie beïnvloeden.

Naar het artikel

5. Niet meer aandacht, maar vooral meer duidelijkheid

Zijn ultrabewerkte voedingsmiddelen slecht voor je? Deze vraag is niet eenduidig te beantwoorden, onder andere omdat er verwarring bestaat over de definitie van ultra-processed foods (UPF’s), zowel bij consumenten als wetenschappers. 

Naar het artikel

Altijd op de hoogte blijven?