1. Minder verwarring met nieuw allergenenbeleid
Je ziet ze volop staan op etiketten. Waarschuwingen over kruisbesmetting met allergenen zoals: ‘kan sporen van noten bevatten’ of ‘is gemaakt in een fabriek waar ook pinda’s worden verwerkt’. Maar duidelijke wetgeving over wanneer je nu wel of niet deze waarschuwing mag plaatsen is er niet. Daardoor weet de consument met een allergie eigenlijk nooit precies waar die aan toe is.
2. Wat moet je eten voor gezond hart?
Het is zo langzamerhand wel duidelijk wat gezonde voeding moet zijn. Niettemin kan het geen kwaad de kennis af en toe aangescherpt te krijgen. Uit een omvangrijke analyse van meta-analyses door onderzoekers uit Napels komt de bevestiging van wat we al wisten, plus een paar aardige nieuwe aanbevelingen om het hart gezond te houden. Geen vleeswaren en frisdranken, 200 gram yoghurt per dag en vier keer per week 180 gram bonen.
Blijf op de hoogte met Voeding Nu
Wil je ook in 2025 op de hoogte blijven van al het nieuws, trends en ontwikkelingen in het vakgebied? Sluit dan een abonnement af of schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Linked In.
3. Het dieet is heel belemmerend
Al vanaf haar jonge jaren heeft Lorena (1970) vaak last van buikpijn en misselijkheid. Ze kwakkelde jarenlang door. Soms zette haar gezicht op, had ze last van een dikke tong en benauwdheid. Ze ging naar de huisarts en de dermatoloog, die hormoonzalf en pillen voorschreef, wat onvoldoende hielp.
4. Europees onderzoek naar obesitas gestart
Vijf universiteiten onderzoeken de rol van extracellulaire blaasjes, verkregen uit planten en voedingsmiddelen, bij obesitas en het metabool syndroom. Het onderzoek duurt vier jaar en wordt geleid door de Finse Universiteit van Oulu.
5. Iets slechts af en toe eten, moet je niet onderschatten
De ene dag neem je een handje pepernoten, dan worden er op het terras bitterballen besteld en de volgende dag val je voor een portie kibbeling bij de viskraam. Dan moet het weekend nog beginnen. Omdat we extraatjes als dezen maar af en toe eten, eten we er een grotere portie van en onderschatten en negeren we die calorieën vaak, blijkt uit onderzoek.