1. Onderzoeker en diëtist over effect cultureel bepaald eten
Het Nederland van het bordje Brinta, het brood mee en een AGV’tje om zes uur ligt ver achter ons. We gingen op vakantie en wilden ook thuis exotisch eten. Nu is er de kapsalon, een zowel populair als problematisch product van gemengde eetculturen. Wat levert dat proces op aan verandering in de eetgewoonten? En wat betekent dat voor de gezondheid?
2. Prof. dr. ir. Hinke Haisma: Kijk naar de context
“Mensen weten heus wel dat cola drinken bij het ontbijt niet gezond is. Maar als dat kan zorgen voor harmonie aan tafel, dan is dat wat telt. Als je dat beseft moet je het werken aan gezonde voeding op die manier gaan aanvliegen. Bijvoorbeeld door te kijken naar hoe je harmonie in een gezin kunt bewerkstelligen zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van het voedsel dat op de borden ligt. Kijk naar de context.”
3. Wetenschappelijke review brengt effecten voeding op hersenen in kaart
Gezonde voeding kan een positief effect hebben op de stemming en cognitieve prestaties. Dat en meer concluderen Ierse onderzoekers in hun review die werd gepubliceerd in Nature Metabolism. De voeding-microbioom-hersenas staat in het onderzoek centraal.