1. Nieuwe campagne ‘Op zoek naar gezond’ roept op tot verandering in de voedingsindustrie
Gezond eten en drinken is voor de grote meerderheid van Nederland (87%) belangrijk, bleek uit een onderzoek door Panelwizard in opdracht van AVGG van september 2023 . Toch heeft 50% van de Nederlanders overgewicht of obesitas en dat heeft grote gevolgen voor de volksgezondheid en de toekomst van onze kinderen.
Lees verder
2. ‘Zo past pizza wel in de schijf van vijf’
Hoe maak je een gezonde, voedzame pizza die niet als een blok op de maag ligt? Marcel Losekoot van De Pizza Academy in De Bilt zette begin februari op een rij hoe pizzabakkers en consumenten wel degelijk pizza kunnen maken die gezond is.
Lees verder
3. Wereldgezondheidsorganisatie noemt aspartaam ‘mogelijk kankerverwekkend’
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldde in juli dat de organisatie de zoetstof aspartaam gaat vermelden als een mogelijk kankerverwekkende stof. Deze kunstmatige zoetstof wordt gebruikt in bijvoorbeeld sommige soorten cola light, sportdrankjes en kauwgom.
Lees verder
4. Optimale voedingsstatus na bariatrische chirurgie
Elke bariatrische ingreep beïnvloedt de anatomie en fysiologie van het maagdarmstelsel. Patiënten hebben hierdoor een verhoogde kans op voedingstekorten. Aandacht voor het optimaliseren van de voedingsstatus na bariatrische chirurgie is daarom essentieel.
Lees verder
5. Obesitas is een chronische aandoening
Niet iedereen ontwikkelt obesitas. Bariatrische ingrepen hebben niet bij iedereen hetzelfde effect. Hoe komt dat? Eric Hazebroek, bariatrisch chirurg en hoogleraar wil het weten, hij leidt een groot aantal onderzoeken naar voeding en overgewicht. “Om medische kennis en kennis van voeding bij elkaar te brengen in de behandeling van obesitas.”
Lees verder
6. Waarom slaan voedingsinterventies minder goed aan bij lager opgeleiden?
Waarom slaan voedingsinterventies minder goed aan bij lager opgeleiden? Dat onderzocht socioloog Tim van Meurs (Erasmus School of Social and Behavioral Sciences) in zijn proefschrift. Hij promoveerde donderdag 28 september. Een diepgewortelde weerstand tegen instituties blijkt de belangrijkste reden.
Lees verder
7. Helft Nederlanders eet jaarlijks ruim 13 kilo meer suiker dan gedacht
Bijna de helft van de Nederlanders (47,3%) denkt dagelijks ‘slechts’ 0 tot en met 5 klontjes toegevoegde suikers te eten en drinken. In werkelijkheid bleek dit gemiddeld 14 suikerklontjes uit onderzoek van het Diabetes Fonds.
Lees verder
8. Consumptie gedroogde pruimen verbetert stoelgang
Gezonde volwassenen met een lage vezelinname verbeterden hun stoelgang door dagelijks een portie pruimen te eten. Het gewicht en de frequentie van de stoelgang nam toe. Dit bleek uit onderzoek gedaan door onderzoekers van het King’s College London.
Lees verder
9. De rol van ouders bij gezond eet- en beweeggedrag van pubers
Het gedrag van moeders en vaders speelt een belangrijke rol bij gezond eet- en beweeggedrag van hun kinderen tijdens de puberteit. Hoe belangrijk dit gedrag van de afzonderlijke ouders is, verschilt bij zonen en dochters, dat bleek uit een studie van epidemioloog Tanja Vrijkotte en haar collega’s van het onderzoeksinstituut Amsterdam Public Health.
Lees verder
10. Alleen nog maar gezonde voeding bij Martini Ziekenhuis
Patiënten, bezoekers en medewerkers krijgen alleen nog maar gezonde voeding bij het Martini Ziekenhuis in Groningen, kondigde het ziekenhuis eind juli aan. Naast gezond iss het aanbod voortaan ook duurzaam. Het ziekenhuis zet namelijk in op minder verspilling, meer plantaardig en lokaal.
Lees verder