Toenemend bewijs voor verband tussen allergieën en ultrabewerkte voeding

19 juni 2025 Redactie Food Unsplash
NIEUWS | Italiaanse hoogleraar allergie Roberto Berni Canani laat overtuigend bewijs zien voor de rol van ultrabewerkte voeding bij het ontwikkelen van Experimenterenallergische aandoeningen, schrijft MedNet. Hierbij gaat het om voedselallergie, constitutioneel eczeem en eosinofiele oesagatitis.

Volgens Canani is het aandeel ultrabewerkte voeding de afgelopen 10 jaar wereldwijd met meer dan 100% toegenomen. Canani: “De gevolgen zijn verstrekkend: verlies van een immuunondersteunend dieet, schade aan het darmmicrobioom en verhoogde systemische blootstelling aan glycosyleringseindproducten (advanced glycation end products, AGE’s). Dit zijn verbindingen tussen suikers en eiwitten die het eiwit degenereren en leiden tot onder meer constitutioneel eczeem.”

Experimenteren

In een experiment met diermodellen laat Canani zien dat de blootstelling aan ultrabewerkt voedsel het verlies van gunstige bacteriesoorten in de darm heeft. Het gaat hierbij om een verlies van ruim 1.400 soorten darmbacteriën, daarnaast vermindert de productie van butyraat en de slijmvlieslaag van de darm raakt aangetast. Deze laag moet juist zorgen voor een gezonde interactie tussen het microbioom en de afweer. Tegelijkertijd stijgt de blootstelling aan lipopolysacchariden en AGE’s. Hierdoor verhoogt de productie van cytokinen die centraal staan bij allergische aandoeningen.

Kind en moeder belangrijk

Niet alleen de voeding van het kind, maar ook die van de moeder speelt een rol. Canani toont verhoogde AGE-waarden aan in moedermelk van vrouwen met een ultrabewerkte voeding en in de huid van hun kinderen met constitutioneel eczeem. Bij baby’s met voedselgerelateerde proctocolitis of koemelkeiwitallergie die aparte babyvoeding kregen, ziet hij eenzelfde trend.

Ontbrekend puzzelstuk

Canani pleit voor een veel grotere rol voor onbewerkte voeding in de preventie en behandeling van allergieën. “We richten ons met medicijnen op de ontsteking, terwijl we de grootste aanjager, ongezonde voeding, over het hoofd zien. Eén portie ultrabewerkt eten per week is geen probleem, maar de huidige overdaad ondermijnt structureel de immuuntolerantie.”

Bron: MedNet

Meer lezen over ultrabewerkt voedsel.

Altijd op de hoogte blijven?