Titaniumdioxide (E171) wordt verboden in voedingsmiddelen

12 oktober 2021 Michelle Wijma

Beeld: davidgaigg via Pixabay

Vanaf volgend jaar geldt een EU-breed verbod op de witte kleurstof E171, ofwel titaniumdioxide, in voedingsmiddelen. Lidstaten van de Europese Unie zijn akkoord gegaan met het voorstel dat de Europese Commisie in mei 2021 deed.

In mei 2021 werd bekend dat de Europese Commissie wil dat titaniumdioxide verboden wordt in voedingsmiddelen. Dit kwam overeen met het advies van het Europese Voedselveiligheidsbureau (EFSA): de stof geeft in voedsel en medicijnen mogelijk te veel gezondheidsrisico’s. In een nieuwsbericht op ad.nl stelt eurocommissaris Stella Kyriakides (Volksgezondheid) dat het belang van voedselveiligheid en de gezondheid van de consument buiten kijf staat. “Daarom hebben we, op basis van wetenschappelijke feiten, besloten dit risico te verwijderen uit voeding.”

Onder andere foodwatch voerde jarenlang campagne om het middel uit voeding te halen. Samen met acht andere Europese maatschappelijke organisaties riep de voedselwaakhond de Europese Commissie per brief op om E171 te verbieden. In 2018 waarschuwde RIVM voor de mogelijke risico’s en in Frankrijk is sinds 2020 een verbod op de stof van kracht. In een persbericht van foodwatch zegt directeur Nicole van Gemert: "Het verbod dwingt bedrijven, die zich eerder onwillig hebben opgesteld, E171 eindelijk uit hun producten te halen. Het additief E171 dient er enkel en alleen om een product een ander kleurtje te geven. Dit weegt absoluut niet op tegen de risico's”. 

Over E171 en de verklaring van EFSA

E171, ook wel titaniumwit genoemd, wordt toegevoegd als kleur- en glansmiddel aan onder andere kauwgom, snoep, soep en dressings. Ook zorgt de stof voor helderheid en gaat het verkleuring tegen. Titaniumwit is een poeder dat voor 10 - 50 % uit nanodeeltjes bestaat. Een klein percentage (minder dan 1 %) van de geconsumeerde deeltjes wordt opgenomen in het lichaam. Of de ophoping van de stof in de organen gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, is de afgelopen tijd beter onderzocht. Meer informatie en diverse publicaties over E171 vind je op de website van het RIVM.

De verklaring van EFSA van mei 2021 hield in dat E171 als voedseladditief niet meer als veilig kan worden beschouwd. Dat betekent niet dat de stof bewezen onveilig is, maar het bureau kan niet uitsluiten dat de titaniumdioxide-nanodeeltjes het DNA aantasten. Doen de deeltjes dat wel, dan is E171 mogelijk kankerverwekkend.

Dit artikel verscheen eerder op: Evmi

Altijd op de hoogte blijven?