Tips voor cliënten in thuisquarantaine

23 maart 2020 Esther Steenge

Sportscholen zijn dicht, niet iedereen kan verder werken en je komst steeds vaker de deur niet meer uit. De koelkast blijft echter binnen handbereik. Wat voor advies geef je aan cliënten die thuiszitten? Dit zijn de tips van diëtisten.

De uitbraak van het coronavirus heeft ervoor gezorgd dat veel mensen thuiszitten. Dit geldt voor diëtisten maar ook voor hun cliënten.

Sport Diëtist Neeke Smit merkt dat er behoefte is aan structuur. ‘Mensen vinden het toch lastig hun ritme vast te houden. Ze gaan bijvoorbeeld meer snaaien op de bank omdat ze ’s avonds langer opblijven of zich vervelen, maar juist dat ritme vasthouden is erg belangrijk.’ Ze raadt cliënten dan ook aan hetzelfde te doen als ze hiervoor deden. ‘Ik raad mensen aan afspraken met zichzelf te maken om hun ritme en structuur vast te houden. Bijvoorbeeld door op hetzelfde tijdstip op te staan en naar bed te gaan en wel hun 3 hoofdmaaltijden aan te houden. En ook hetzelfde aan te houden wat ze normaal eten. Daarnaast is het belangrijk om voldoende te blijven bewegen zoals ze ook gewend waren. Zijn cliënten gewend om een lunchwandeling te doen op het werk, dan moeten ze dit thuis ook blijven doen.

attachment-Ontbijt-300x200 Regelmaat

Diëtist Deveny Tolboom uit Groningen en sluit zich hierbij aan. Ook is regelmaat in haar ogen erg belangrijk. ‘Ik raad mensen aan regelmatig te blijven eten en drinken. Ga niet ineens op andere tijden eten. Om de twee à drie uur iets eten en dan geen grote porties. Eet gewoon ontbijt, lunch en avondeten met tussendoor iets van fruit of groente.’

Blijf in beweging

Naast regelmaat raadt Deveny Tolboom cliënten ook aan om in beweging te blijven. ‘Loop een blokje om als je er tijd voor hebt, ga bijvoorbeeld naar het park.’ Diëtist Lysanne Bekker van Food2Lifestyle vindt het ook belangrijk dat cliënten niet de hele dag achter de computer zitten. ‘Sta af en attachment-walking-300x195 toe op. Loop een stukje om of ga even in de tuin zitten. Daarnaast bieden veel sportscholen nu online trainingen aan, maak daar gebruik van.’ Om structuur te brengen raadt ze aan eetmomenten te plannen en eventueel een wekker te zetten zodat maaltijden niet overgeslagen worden.

Probeer normaal te blijven eten

Esther Bokhoven is diëtist en eigenaar van diëtistenpraktijk Wikken en Wegen. Adviezen voor een gezonde leefstijl zijn volgens haar nog steeds van toepassing. Daarnaast geeft ze de volgende tips:

  1. Houd structuur in je dag! Sta op tijd op, ga op tijd naar bed, heb dus ook voldoende nachtrust.
  2. Zorg dat je eetmomenten goed gepland zijn zoals je dit eerder ook deed.
  3. Ga 1 x per week naar de winkel (in het kader van corona ook verstandig) en ga niet met honger naar de winkel.
  4. Maak een boodschappenlijst en volg die ook, laat je niet verleiden door extra dingen mee te nemen.
  5. Focus je op nieuwe gezonde recepten, dit houdt eten leuk.
  6. Probeer de beweegactiviteiten bewuster in te plannen, hou tijden aan wanneer je normaal naar de sportschool/-vereniging zou gaan.
  7. Kijk naar wat wel mogelijk is, wandelen, fietsen.
  8. Ga tijdens werk vaker tussendoor even lopen of in ieder geval opstaan (afhankelijk van wat iemand kan).
  9. Zoek afleiding, doe (indien mogelijk, lichamelijk) spelletjes.

Altijd op de hoogte blijven?