Testpanel test filet americain

NIEUWS | Drie experts en liefhebbers testen voor het AD verschillende soorten filet americain uit de supermarkt. Onder deze experts was ook Michelle de Koning, hoofdredacteur van Vleesmagazine. Maar welke was nou de lekkerste?
Naast Michelle vormde Kasper Reijmer, chef-kok bij Speck in Rotterdam en Daan Ruijter, slager van Daan Ruijter Slager in Obdam het testpanel. Inmiddels zijn er verschillende soorten filet americain verkrijgbaar met garneringen, peper, uitjes of slagersfilet americain. Bij deze test staat de naturel filet americain centraal.
Veel verschillen
Filet Americain, een product dat ontelbaar veel recepten kent. Daarmee verschilt ook de persoonlijke smaak ontzettend erg. De een vindt een wat pittigere filet americain lekker, de ander gaat voor een romige variant, beaamt ook Michelle. Daarnaast kent het product ook vele verschillende toepassingen bij de liefhebbers. Op een toastje, bij de lunch of als dip tijdens een feestje, het is niet weg te denken uit de Nederlandse huiskamers.
Productie
“Rundvlees wordt fijngehakt en moet vervolgens 48 uur rusten in de koeling totdat het -12 graden Celsius aantikt. Daarna wordt het opnieuw op temperatuur gebracht. Is het vlees te koud, dan pakt het smaakmengsel niet,” vertelt Daan Ruijter die zijn eigen filet americain maakt. De tartaar wordt gemengd met mayonaise, verschillende kruiden, specerijen en paprikapoeder. Dit laatste zorgt tevens voor de oranje kleur.
Slagersfilet americain is het lekkerst als het zo snel mogelijk wordt geconsumeerd. Maar in de supermarkt ligt het product veel langer. Hoe kan dit zo lang houdbaar blijven? “Door zuur toe te voegen, blijft de filet langer goed’’, legt Kasper Reijmer uit. Hij vervolgt: “Dus hoe zuurder, hoe langer houdbaar. Om de zure smaak te maskeren, wordt er zout toegevoegd.”
Winnaar
Tijdens het testen staan voornamelijk de structuur en de smaak centraal. Plakt het of is het juist smeuïg? En zitten er stukjes in of is het een romige pasta? Over het algemeen waren de panelleden positief gestemd over de supermarkt varianten. Toch zaten er ook wel flinke missers bij zoals die van de Albert Heijn. “Dit is echt niet lekker, ik voel mijn gezicht gewoon vertrekken,” aldus Michelle.
“Je kijkt en proeft alle drie anders”
De winnaar verdient volgens het panel geen schoonheidsprijs maar is wel de lekkerste. Deze filet americain is geen gladde pasta zoals je zou willen maar heeft wat stukjes erin. “Waarschijnlijk was het vlees wegens tijdbesparing nog te koud toen het werd gemengd met de mayonaise en de specerijen. Dan pakt het kruidenmengsel niet goed en zie je stukjes vlees zitten,’’ vertelt Daan Ruijter. Hiermee komt de filet americain van de plus het beste uit de test.
Ervaring van het meedoen
“Het was leuk om een keer aan zo’n test mee te doen”, vertelt Michelle. “Ik ben een enorme liefhebber van filet americain maar eerlijk gezegd wel vooral van ambachtelijke slagers. Toch eet ik ook regelmatig filet uit de supermarkt en ik vond dit een leuk experiment om het blind te proeven.” Michelle vond het fijn om te merken dat de chef en slager waarmee ze test deed soms best anders over dingen dachten maar dat ze het over de beste en de slechtste alle drie gelijk eens waren. “Je kijkt en proeft alle drie anders. Ik vond het heel interessant om van de slager te horen wat hem opviel en hoe sommige dingen in het productieproces werken. En de chef lette bijvoorbeeld heel erg op smeuiigheid. Met z’n drieën konden we makkelijk een uur over filet americain praten.”