Minder suikerinname bij invoering suikertaks frisdranken

11 juli 2023 Redactie Food Pixabay

Consumenten krijgen 15 tot 18 procent minder suiker binnen bij het invoeren van een suikertaks op frisdranken. Dat blijkt uit onderzoek van de ministeries van Financiën en Volksgezondheid en het RIVM. Wel kiezen consumenten dan vaker voor goedkopere frisdrankmerken.

Suikertaks wordt gezien als een methode om ongezond voedsel onaantrekkelijk te maken. Vanaf 2024 gaat er een taks op suikerhoudende dranken. Het kabinet noemt dit een vlakke taks en wilde weten meer weten over een specifieke suikerbelasting op frisdranken. “Overgewicht is een veelomvattend probleem”, benadrukt staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit) mede namens zijn collega Maarten van Ooijen (Preventie) in een brief aan de Tweede Kamer. “De verleiding om ongezond voedsel te consumeren is overvloedig aanwezig.”

Suikertaks

In plaats van de vlakke taks, wilde het kabinet een belasting die ‘veel slimmer’ is om de consumptie van suiker te beperken en liet daarom verschillende varianten onderzoeken. Elke variant had verschillende trappen afhankelijk van de hoeveelheid suiker per liter non-alcoholische drank. De tarieven verschillen per trap en per variant. De duurste variant kan flink duurder uitpakken dan de vlakke variant voor frisdranken met veel suiker. Maar de taks kan voor dranken met weinig suiker weer lager uitvallen dan de vlakke variant die vanaf 1 januari 2024 geldt.

Welke variant precies leidt tot de grootste afname in gekochte suiker via frisdranken, is niet te zeggen volgens het RIVM. De uitkomsten van de scenario's liggen daarvoor te dicht bij elkaar. Bovendien zijn er veel onzekerheden. Een keuze is uiteindelijk aan de politiek.

Zerodranken goedkoper

“Inzet is een systeem waarin de zerofrisdranken maar bijvoorbeeld ook havermelk zonder toegevoegde suiker goedkoper worden en frisdrank met veel suiker duurder”, zegt Van Ooijen over de zoektocht van het kabinet. Uitzonderingen en toevoegingen aan de belasting leiden er wel toe dat er meer tijd nodig is voor de voorbereiding. Hoe ingewikkelder de belasting, des te langer het duurt voordat hij kan worden ingevoerd.

Dit betekent dat een dergelijke belasting pas op zijn vroegst in 2026 kan worden ingevoerd. Voor het einde van dit jaar wilde het kabinet met een inhoudelijke reactie op de verschillende opties komen. Maar nu afgelopen vrijdag het kabinet is gevallen, is niet duidelijk hoe dit proces er nu uit gaat zien.

Bron: ANP

Altijd op de hoogte blijven?