Uit maar liefst 125 aanmeldingen selecteerde de vakjury 80 genomineerden (20 partijen in de categorie initiatieven en 60 partijen in de categorie producten) die op allerlei manieren bijdragen aan een gezond(er) eetpatroon. In vergelijking met voorgaande jaren zijn er in het kader van duurzaamheid dit jaar meer plantaardige producten aangedragen. Genomineerde initiatieven variëren van snackautomaten met verse en plantaardige kant-en-klaarproducten tot projecten die de impulsaankopen bij de kassa vervangen door fruit. In beide categorieën – producten en initiatieven – worden drie prijzen uitgereikt (elk met een eerste, tweede en derde plek): de jury-award, de professional-award en de publieks-award.
Jury-awards
De vakjury bestaat uit Janneke Stolker (huisarts), Jenneke Heising (Wageningen University & Research), Reinoud Moojen (Universiteit Utrecht), Anouk Dijkgraaf (Phaff Export Marketing) en Bas Bobeldijk (Jumbo). De jury kijkt naar aspecten zoals voedingswaarde, innovatie, smaak en verkoopbaarheid. Zij bepalen de winnaars van de jury-award.
Professional-awards
Alle genomineerden zijn uitgenodigd voor het Gezonde Innovatie Event tijdens de Free From Food Expo in de RAI Amsterdam op 21 november. Het evenement is bedoeld om elkaar te ontmoeten, van elkaar te leren en samenwerkingen te stimuleren. Bezoekers van het congres kunnen hun stem uitbrengen voor de professional-awards.
Publieks-awards
Ook stemmen? Kies uiterlijk zaterdag 18 november jouw drie favorieten op www.gezondeinnovatie.com. Dinsdag 21 november reiken de organisatoren alle awards uit tijdens het Gezonde Innovatie Event op de Free From Food Expo in de RAI Amsterdam.