Steeds vaker voedselhulp nodig in Nederland

24 november 2022 Saskia Jabaaij

Photo by Claudia Raya on Unsplash

Het aantal mensen in Nederland dat niet genoeg geld heeft om voldoende en voedzaam eten te kopen voor het gezin stijgt. Naar schatting van het Rode Kruis zitten er zo’n 400.000 mensen in onzichtbare voedselnood en zal dit alleen maar meer worden. Dit heeft te maken met stijgende vaste lasten en inflatie. Sinds de coronacrisis wordt er vaker een beroep gedaan op het rode kruis voor voedselhulp. Het Rode Kruis breidt daarom hun voedselhulp uit.

Het aanbieden van ontbijttassen voor gezinnen wordt uitgebreid van Friesland en Utrecht naar Noord-Holland. Deze ontbijtpakketten hebben een waarde van tien euro en worden uitgedeeld aan gezinnen waarvan de kinderen vaak zonder ontbijt naar school moeten. Partnerorganisaties zoals buurthuizen helpen bij het uitdelen van de pakketten. Inmiddels worden er al meer als 820 pakketten per week uitgedeeld in Utrecht en Friesland. Deze week wordt de voedselhulp met onbijtpakketten in Noord-Holland opgestart en naar verwachting zullen de andere provincies snel volgen.

Verder worden er ook boodschappenkaarten uitgedeeld in Nederland. Hiermee kunnen mensen zelf producten kopen in de supermarkt. Deze hulp is voornamelijk gefocust op de groep mensen die niet in aanmerking komen voor de reguliere hulpverlening of bij wie het niet lukt om hulp te vinden. Hierbij werkt het Rode Kruis ook weer samen met partnerorganisaties.

Bron: Rode Kruis

Altijd op de hoogte blijven?