Steeds meer besmette zeevruchten

30 juli 2024 Max Geluk PxHere
De EFSA (Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid) voorspelt dat zeevruchten als gevolg van de klimaatverandering vaker besmet zullen zijn met de bacterie Vibrio. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor onze gezondheid.

Naar verwachting zal de aanwezigheid van de bacterie Vibrio in schaal- en schelpdieren toenemen. Vibrio vind je namelijk vooral in zoutarme en brakke wateren. Door de klimaatverandering komen deze steeds vaker voor.

Vooral rauwe of onvoldoende verhitte schaal- en schelpdieren kunnen met Vibrio-bacteriën besmet raken. Consumptie is dus niet altijd zonder risico. Volgens wetenschappers van de EFSA kan het eten van door Vibrio besmette zeevruchten tot ernstige darminfecties leiden.

Wat nu?

De EFSA raadt voedselproducenten daarom aan om producten uit de zee in te vriezen, om de bacteriën te doden. Andere methoden zijn het bestralen van de producten of een methode waarmee ze onder druk worden gezet. Ook adviseren ze: kook je zeevruchten op een hoge temperatuur voordat je ze eet, om de laatste bacteriën te doden.

 

Altijd op de hoogte blijven?