Het eten in de Nederlandse schappen legt gemiddeld ongeveer 30.000 kilometer af voor het op ons bord terecht komt. Deze overvloed aan producten is het resultaat van een complex en wereldwijd systeem, waarin Nederland een grote rol speelt, aldus de programmamakers. De serie Food for Thought brengt in beeld wat vaak buiten ons blikveld blijft. Wat komt er in de serie allemaal aan bod?
Verenigde Staten en China
De serie start in de VS waar nieuwe hightech manieren van groenten kweken worden uitgeprobeerd. Kan technologie het tij keren van de klimaatcrisis die in het land steeds vaker voor mislukte oogsten zorgt? En welke oplossingen zoekt de VS om hun bevolking in de toekomst van voedsel te kunnen voorzien?
De serie brengt ook in beeld hoe China dit aanpakt. Zo loopt China voorop in landbouwkundig onderzoek en ontwikkeling, zoals kunstmatige intelligentie, maar ook zaadveredeling om tot gewassen te komen die beter bestand zijn tegen droogte, zout en plagen. De automatisering is overal terug te zien, van robotautootjes in de bezorging en plukrobots en landbouwdrones tot volautomatische kranen in de indrukwekkende havens.
Kenia
Vervolgens komt de voedselproductie in Kenia aan bod. Dagelijks komt er veel voedsel uit Kenia binnen: sperziebonen, paksoi, sugarsnaps, basilicum, mango’s en bloemkool. Veel van deze producten worden speciaal verbouwd voor de export. Waarom worden er zoveel groenten uit Kenia geïmporteerd die in Nederland zelf verbouwd kunnen worden?
Saudi-Arabië̈ en de Verenigde Arabische Emiraten
Als laatste wordt een bezoek gebracht aan de Verenigde Arabische Emiraten en buurland Saudi-Arabië. Beide landen hebben een droog woestijnklimaat. Hoe proberen deze landen zelfvoorzienend te worden met een tekort aan zoet water en gebrek aan vruchtbare landbouwgrond? Mega kassen, zuivelbedrijven en pluimvee fabrieken worden midden in de woestijn gebouwd, waar water schaars is. Saudi-Arabië wil niet alleen zelfvoorzienend zijn, maar ook dé grootste exporteur van landbouwproducten in de regio worden. Met waterbesparende oplossingen zoals gesloten kassystemen en innovatieve irrigatie lukt het steeds meer voedsel lokaal te produceren. Deze nieuwste technieken, vakmensen en kennis worden in het buitenland ingekocht. Veel van deze kennis komt uit Nederland.
Food for Thought is vanaf maandag 8 april om 22.15 uur te zien bij de VPRO op NPO 2.
Bron: VPRO