De Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) presenteert de Vegan Schijf, een plantaardig alternatief op de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.

De voedingsschijf van NVV is ontwikkeld door een team van voedingsdeskundigen van de vereniging en kan door veganisten gebruikt worden als uitgangspunt voor een gezond en gevarieerd plantaardig eetpatroon, aldus de vereniging. Het vormt een alternatief voor de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. In die richtlijn is de afgelopen jaren meer plantaardige voeding opgenomen, maar er wordt nog wel uitgegaan van het eten van dieren.

De plantaardige richtlijn bestaat voor circa een derde uit groente en ruim een kwart wordt ingenomen door volkoren granen en aardappelen. Zo'n 20% bestaat uit fruit en de rest - iets minder dan een kwart - is voor peulvruchten (inclusief tofu en tempeh) en noten, zaden en pitten. In het midden van de cirkel worden calciumrijke producten uitgelicht. De schijf wordt grotendeels omringd door een voldoende vocht-advies en de cirkel wordt rondgemaakt met omega 3 uit algenolie en vitamine B12- en D-supplementen.

De poster is ontworpen door Maria Tiqwah Art, in samenwerking met de deskundigen van de NVV voedingscommissie. Meer informatie over de poster, inclusief link om er een te kopen, vind je via de website van NVV.

Altijd op de hoogte blijven?