Rob Bakker lector Voedselproductie in Circulaire Economie bij HAS

7 oktober 2021 Romy Delneij

Sinds 1 september is Rob Bakker lector van Voedselproductie in een Circulaire Economie bij HAS Hogeschool, een van de drie lectoraten die door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) gefinancierd worden, om de transitie naar kringlooplandbouw te versnellen.

Voedselproductie in een Circulaire Economie is een uitbreiding van het lectoraat Duurzaam Produceren in de Agrifoodsector. In 2019 startte Duurzaam Produceren in de Agrifoodsector met de benoeming van Elies Lemkes-Straver als lector. Na twee jaar stopte zij, maar het praktijkonderzoek ging door. Met de benoeming van Rob Bakker zet HAS Hogeschool een nieuwe stap in het ontwikkelen van kennis op het gebied van het verduurzamen van de agrofoodketen, en het sluiten van kringlopen in de landbouw. Rob bakker is sinds 2015 werkzaam bij HAS Hogeschool en was als docent onderzoeker al actief in het Centre for Biobased Economy en het lectoraat Duurzaam Produceren in de Agrifoodsector.

Onderzoekslijnen

Het doel van dit lectoraat is om bedrijven in de agrofoodsector in staat te stellen te produceren met een minimale belasting van het milieu en hierbij zo efficiënt mogelijk gebruik te maken van natuurlijke hulpbronnen. Het lectoraatsprogramma kent als belangrijkste onderzoekslijnen: tot waarde brengen van circulariteit, het sluiten van kringlopen en verduurzaming van productieprocessen.

Tevens zorgt het voor doorstroming van kennis in het hoger onderwijs door actieve bijdragen aan de ontwikkeling van hogeschool-brede minors. Een voorbeeld hiervan is de minor Innovating Agricultural Production Systems die recent opgestart is, en een nog te ontwikkelen minor rond Circulaire Voedselproductie.

Experimenteerruimtes

Het lectoraat richt zich vooral op actuele duurzaamheidsvraagstukken die opgepakt worden in experimenteerruimtes in Zuid-Holland die door het ministerie van LNV aangewezen zijn. Daarvoor werkt het lectoraat samen met andere kennisinstellingen, bedrijven en overheden. Denk aan Agro Proeftuin de Peel, Foodtech Brainport en het centrum Delta Agrifood Business. 

Het lectoraat wordt mede gefinancierd vanuit de subsidieregeling Lectoren Kringlooplandbouw van het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA en het ministerie van LNV. 

Dit artikel verscheen eerder op: Evmi

Altijd op de hoogte blijven?