RIVM: “Volwassenen krijgen nog steeds te veel zout binnen”

28 februari 2022 Redactie Voeding Nu

Beeld: Pexels

Volwassenen van 31 tot en met 50 jaar in het noorden van Nederland kregen in 2020/2021 ongeveer 13 procent minder zout binnen dan in 2006/2007. Wel ligt de hoeveelheid zout nog ruim boven het aanbevolen maximum van 6 gram per dag.

De helft van de mannen krijgt ruim 11 gram zout binnen per dag en de helft van de vrouwen meer dan 8 gram, blijkt uit een langlopend gezondheidsonderzoek in Noord-Nederland. Het onderzoek werd uitgevoerd door het RIVM in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Hoeveel zout mensen binnenkrijgen, hangt af van de producten die ze eten en de hoeveelheid zout in bewerkte voedingsmiddelen, maar ook van de hoeveelheid die ze zelf aan maaltijden toevoegen. Naast zout is er ook naar kalium gekeken. De hoeveelheid kalium die volwassenen in het onderzoek binnenkregen bleef bijna hetzelfde en is op een goed niveau.

Maatregelen

Sinds 2006 nam de overheid maatregelen om de hoeveelheid zout in bewerkte voedingsmiddelen te verlagen. Zo werd in 2014 het Akkoord Verbetering Productsamenstelling gesloten met het bedrijfsleven. Vanaf dit jaar gaat een nieuwe aanpak van start. Deze Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV) moedigt fabrikanten aan hun voedingsmiddelen gezonder te maken, bijvoorbeeld door minder zout toe te voegen.

Bron: RIVM

Altijd op de hoogte blijven?