RIVM stelt PFAS-normen oppervlaktewater bij

13 september 2022 Redactie Vismagazine Pixabay
Foto: Pixabay

Het RIVM heeft nieuwe PFAS-normen berekend voor oppervlaktewater. Het uitgangspunt hierbij was dat mensen hun leven lang vis uit oppervlaktewater moeten kunnen eten, zonder teveel PFAS binnen te krijgen.

De herberekeningen voerde het RIVM uit nadat de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) een gezondheidskundige grenswaarde voor PFAS heeft bepaald. PFAS kan volgens EFSA al bij lagere inname schadelijk zijn voor de gezondheid.

Nieuwe grenswaarden

De nieuwe grenzen bepalen dat er veel minder PFAS in oppervlaktewater mag zitten dan volgens de bestaande normen. De risicowaarden zijn met 12 tot 160 keer naar beneden bijgesteld. De nieuwe grens voor PFOS is 7 picogram per liter, tweeënnegentig keer minder dan de huidige grens. De risicogrens voor PFOA gaat naar 0,3 ng/l, honderdzestig keer zo weinig. En de nieuwe waarde van GenX wordt 10 ng/l, bijna twaalf keer minder. Het ministerie van Infrastructuur& Waterstaat moet deze nieuwe waarden nog aannemen. Welke gevolgen dit eventueel voor de visserij gaat hebben is nog onbekend.

Voorkomen

“Het is belangrijk ervoor te zorgen dat er minder PFAS in de leefomgeving terechtkomen”, meldt het RIVM. “Daarom werkt het RIVM in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat mee aan een Europees voorstel om de productie, het gebruik en de verkoop van PFAS aan banden te leggen. Omdat PFAS heel langzaam afbreken, blijven ze nog jarenlang in onze leefomgeving aanwezig. Daarom werkt de overheid er ook aan om het contact met deze stoffen zoveel mogelijk te voorkomen. De kennis over PFAS en gezondheid is en blijft in ontwikkeling. Het RIVM doet onder andere onderzoek naar PFAS in bodem, drinkwater en moestuinen.”

Bron: RIVM

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief
Dit artikel verscheen eerder op: Vismagazine

Altijd op de hoogte blijven?