RIVM start met Nationale Aanpak Productverbetering

3 maart 2022 Redactie Voeding Nu

Dit jaar start de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV), waarmee het RIVM verbeteringen in de samenstelling van bewerkte voedingsmiddelen wil versnellen. Het gaat hierbij om producten waar zout of suiker aan toegevoegd is of waarbij de hoeveelheid verzadigd vet te verlagen is. De overheid wil dat fabrikanten het gebruik van zout, suiker en verzadigd vet verlagen.

Het RIVM stelde per stof drie grenswaarden op (laag, midden en hoog). Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft als doel dat in 2030 per productgroep de helft van de producten tot de beste categorie behoort en maximaal tien procent tot de slechtste als het gaat om de hoeveelheid zout, suiker of verzadigd vet. Met de NAPV wil het ministerie van VWS de verbeteringen versnellen en verbreden.

Grenswaarden

Door de drie grenswaarden per voedingsstof kunnen fabrikanten hun producten stap voor stap verbeteren. De grenswaarden zijn bepaald op basis van de huidige hoeveelheid zout, suiker en verzadigd vet en opgesteld met de gegevens van producten die nu in de supermarkt te koop zijn. Het streven is om productverbetering ook uit te breiden naar alle bewerkte voedingsmiddelen in bijvoorbeeld restaurants. Daarnaast heeft de NAPV het voornemen om porties kleiner te maken en de samenstelling van kant-en-klaarmaaltijden te verbeteren. Het RIVM onderzoekt samen met het Voedingscentrum wat de mogelijkheden hiervoor zijn.  

Nationaal Preventieakkoord

De NAPV is onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord. Daarin is afgesproken dat het makkelijker moet worden voor om te kiezen voor gezonde voeding, omdat een groot deel van de Nederlanders kampt met overgewicht.

Het RIVM stelde de nieuwe criteria op samen met het Voedingscentrum en de HAS Hogeschool, in opdracht van het ministerie van VWS. Het RIVM volgt de komende jaren de veranderingen in de samenstelling van voedingsmiddelen en kijkt of de doelen worden behaald.

Bron: RIVM

Altijd op de hoogte blijven?