Rectificatie nieuwsbericht “Verborgen ingrediënten in brood”

24 september 2024 Unsplash
Op 5 september is er een nieuwsbericht verschenen over verborgen ingrediënten in brood na aanleiding van een televisieuitzending van Keuringsdienst van waarde. Dit artikel bevat fouten en had niet op deze manier geplaatst mogen worden.

In 2014 zond Keuringsdienst van waarde voor het eerst een aflevering uit over verborgen ingrediënten in brood. In supermarktbrood zitten diverse broodverbetermiddelen om de houdbaarheid te verlengen en het brood aantrekkelijker te maken qua kleur, smaak, structuur en dergelijke. Na die uitzending is het idee ontstaan dat er ook mensenhaar in brood zou zitten. Hulpingrediënt L-Cysteïne (E920) kan namelijk verkregen worden uit dierlijk materiaal zoals haar of veren. Een andere methode om E920 te produceren is via bacteriën.

Een woordvoerder van kennis- en adviescentrum Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) laat onze redactie per email weten dat de uitzending veel teweeg heeft gebracht in de bakkerijsector. “De Keuringsdienst van Waarde heeft onjuiste informatie verstrekt en zaken zo geframed alsof we als bakkerijsector iets te verbergen hebben”, schrijft de woordvoerder. “Dat er mensenhaar in brood zou zitten is een mythe die bij consumenten nog altijd rondzingt.”

Als er l-cysteïne in een bakkersproduct zit, is deze van niet-dierlijke afkomst, benadrukt NBC. Ook staat het altijd op het etiket vermeld bij voorverpakt brood.

Meer lezen:

Reactie NBC op Keuringsdienst van Waarde

Informatie van NBC over regelgeving rondom meelverbeteraars als ingrediënt 

Link “Verborgen ingrediënten in brood”: 

Verborgen ingrediënten in brood | Bakkers in bedrijf

 

Altijd op de hoogte blijven?