Radboudumc betaalt een week lang btw op gezonde voeding in restaurant

1 juni 2022 Redactie Voeding Nu Unsplash

Het Radboudumc betaalt deze week de btw op volledig gezonde voeding in het restaurant en roept tegelijkertijd de politiek op om meer vaart te zetten achter de plannen om groente en fruit btw-vrij te maken. Daarmee wil het ziekenhuis het belang van voeding op preventie en een gezonde leefstijl onderstrepen.  

“Gezond eten raakt mensen nu hard in hun portemonnee. Terwijl we allemaal weten hoe belangrijk goede voeding is voor hun gezondheid”, zegt Bertine Lahuis, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Radboudumc. “Ik vind daarom dat de politiek vaart moet maken met het afschaffen van het BTW tarief op verse groenten en fruit, gezonde voeding moet snel echt goedkoper.”

Appels en prei BTW-vrij

Om deze oproep kracht bij te zetten, betaalt het Radboudumc een week lang zelf de BTW op het volledig gezonde aanbod in het restaurant van het ziekenhuis. Hierdoor wordt de prijs op de kassabon voor medewerkers en bezoekers tijdelijk lager. De actie, getiteld ‘Appels en prei BTW-vrij’, vindt plaats in de week van 30 mei tot en met 6 juni.

“De richtlijnen voor goede voeding en richtlijnen voor gezonde eetomgeving gebruiken we als basis voor ons gezondere assortiment; deze zijn gebaseerd op het terugbrengen van de tien meest voorkomende (chronische) ziekten, zoals o.a. kanker, diabetes, dementie en hart- en vaatziekten”, vertelt Dr. Manon van den Berg, diëtiste en themaleider Voeding. “Bijna 20% van dit soort ziekten wordt veroorzaakt door een ongezonde leefstijl. Door gezonde voeding kun je voor een deel ziekten voorkomen. Dit voorbeeldgedrag begint bij ons als zorgprofessional.”

Nationaal Preventieakkoord

In het Nationaal Preventieakkoord is afgesproken dat alle ziekenhuizen in 2030 een volledig gezond voedingsaanbod moeten hebben. Het Radboudumc behaalde deze doelstelling dit jaar al. Samen met 11 andere ziekenhuizen heeft het Radboudumc de intentieverklaring ‘Voorhoedeziekenhuizen in de voeding’ getekend, waarin ze verklaart in 2022 een volledig gezond voedingsaanbod te hebben voor patiënten, bezoekers en medewerkers. Sinds 14 februari 2022 voldoet het umc aan de richtlijnen zoals vastgesteld in het project ‘Goede voeding proef je’.

Altijd op de hoogte blijven?