Puratos: Cacao-Trace bereikte 23.000 boeren in 2023

13 juni 2024 Puratos
In 2030 ambieert Belcolade, onderdeel van Puratos Group, 50.000 cacaoboeren om een leefbaar inkomen te verdienen. Daarvoor lanceerden het chocolademerk en Puratos in 2013 het Cacao-Trace duurzaamheidsprogramma. Puratos laat weten dat het programma “op koers” ligt.

Het jaarverslag van het Cacao-Trace duurzaamheidsprogramma belicht de belangrijkste prestaties in 2023 en de voortgang van de verduurzaming in de cacaoproductieketen. Afgelopen jaar leverde Cacao-Trace naar eigen zeggen “de hoogste bijdrage tot nu toe” aan lokale gemeenschappen. Meer dan 23.000 cacaoboeren en hun families werden bereikt, verspreid over acht landen.

Chocoladebonus

Volgens het jaarverslag verzamelde het Cacao-Trace programma een Chocoladebonus van €2,4 miljoen, die in 2024 wordt gedeeld met de lokale gemeenschappen. Dit gebeurt in de vorm van contante donaties of investeringen in door de gemeenschap gewenste projecten. De Chocoladebonus komt overeen met een bonus van € 0,10 voor elke kg chocolade die verkocht wordt aan Cacao-Trace klanten.

In de afgelopen jaren ondersteunde de Chocoladebonus gemeenschapsprojecten in onder andere Ivoorkust, Papoea-Nieuw-Guinea, Filipijnen en Oeganda. Sinds 2023 is het Cacao-Trace programma ook actief in Kameroen en de Democratische Republiek Congo. Door de chocoladebonus zijn er intussen 46 essentiële watervoorzieningen gerealiseerd. Ook droeg de bonus bij aan de bouw en renovatie van twaalf basisschoolprojecten in deze regio’s. Er wordt eveneens aandacht besteed aan het verbeteren van de gezondheidszorg.

Cacao-Trace Kwaliteitspremie

Daarnaast gaat het rapport in op de Cacao-Trace Kwaliteitspremie: de financiële beloning die cacaoboeren ontvangen voor de hoge kwaliteit bonen die ze produceren, ongeacht de hoeveelheid chocolade die wordt verkocht. In 2023 betaalde Puratos 1,5 miljoen euro aan kwaliteitspremie, met als doel het inkomen van de boeren te verhogen en hun levensomstandigheden op de lange termijn te verbeteren. De kwaliteitspremie zorgt ervoor dat elke boer het geld krijgt dat hij verdient.

“De Chocoladebonus is een van de hoekstenen van ons Cacao-Trace programma, dus het elk jaar kunnen verhogen van het ingezamelde bedrag heeft een enorme impact gehad op de gemeenschappen waar we actief zijn,” zegt Youri Dumont, directeur van de business unit Chocolade bij Puratos. “Een deel van de Chocoladebonus gaat naar het onderhoud van projecten, zodat ook toekomstige generaties kunnen profiteren van investeringen in onderwijs en gezondheidsinfrastructuur. Dankzij de verhoging van de Chocoladebonus vorig jaar, samen met andere cruciale Cacao-Trace initiatieven, zijn we absoluut op weg om onze 2030 doelen te bereiken.”

Agroforestry

En tot slot belicht het rapport de geboekte vooruitgang bij de verbetering van agroforestry in belangrijke cacaoteeltregio's. In 2023 werden 199.302 bomen geplant, waarmee het totaal op 626.322 komt. Het doel is om tegen 2030, 3,44 miljoen bomen te planten. Het opnieuw aanplanten van bomen is een zeer belangrijk element in de strategie van het programma, om de cacaoteelt te beschermen en de biodiversiteit te herstellen.

Altijd op de hoogte blijven?