
Er is steeds meer aandacht voor gepersonaliseerde voeding, omdat mensen verschillend reageren op dezelfde voedingsmiddelen. De aanpak stemt voedingsadviezen, producten of diensten af op individuele kenmerken in plaats van te vertrouwen op aanbevelingen die voor iedereen gelden.
Galekop onderzocht de potentie van gepersonaliseerde voeding door middel van een vroege ‘health technology assessment’ (HTA, gezondheidstechnologiebeoordeling). Een vroege HTA gebruikt verschillende methoden om de voordelen, kosten en impact van nieuwe technologieën in de gezondheidszorg te evalueren voordat ze op grote schaal worden geïmplementeerd.
Het proefschrift van Galekop benadrukt het brede potentieel van gepersonaliseerde voeding, waarbij het wordt gepositioneerd als ‘een baken van hoop bij het vormgeven van de toekomst van de gezondheidszorg’. Onderdeel van Galekops onderzoek was het Europese project PREVENTOMICS, waarbinnen drie gepersonaliseerde voedingsstrategieën werden ontwikkeld en geëvalueerd. De resultaten suggereren dat gepersonaliseerde voeding de potentie heeft om effectief te zijn, met mogelijke positieve gezondheidseffecten, waaronder kleine verbeteringen in de kwaliteit van leven.
Lees meer over Galekops onderzoek in dit interview van Erasmus University Rotterdam.