Project Goede Zorg Proef Je breidt verder uit

30 juni 2021 Michelle Wijma

Negen ziekenhuizen gaan deelnemen aan de Voorhoede van Goede Zorg Proef Je, een project van Alliantie Voeding in de Zorg. In totaal zetten nu 30 ziekenhuizen zich in voor een volledig gezond voedingsaanbod voor patiënten, bezoekers en medewerkers in 2022.

Leonie Horne, projectcoördinator bij Alliantie Voeding in de Zorg, is trots op de uitbreiding. "Een half jaar geleden startten de eerste ziekenhuizen in de Voorhoede. Ook zijn inmiddels al tien ziekenhuizen aangesloten als Goede Zorg Proef Je-ziekenhuis. Met de uitbreiding van ons Goede Zorg Proef Je-netwerk zetten we opnieuw een belangrijke stap om de doelstellingen uit het Nationaal Preventieakkoord versneld te halen."

Via maandelijkse meetings inspireren en motiveren de ziekenhuizen elkaar, door bijvoorbeeld kennis en best-practices te delen. Horne: "Ook plaatsen we tools op onze website Goede Zorg Proef Je. Zo hoeven ziekenhuizen die hun voedingsaanbod willen verbeteren niet opnieuw het wiel uit te vinden. Vandaag [29 juni 2021, red.] deelden Erasmus MC, Rijnstate en het St. Jansdal ervaringen over respectievelijk de aanbesteding voor een nieuw voedingsconcept, het implementeren van een voedingsvisie en de oprichting van een voedingscommissie in het ziekenhuis. Corona heeft het belang van een gezonde leefstijl nog steviger op de kaart gezet. De nieuwe manieren van online vergaderen maken het eenvoudiger om kennis te delen in heel Nederland. Ons project profiteert daarvan."

Ook diverse andere zorginstellingen doen mee of kunnen zich nog aansluiten. Zo worden er plannen gemaakt en uitgevoerd met diverse revalidatie- en GGZ-instellingen. Een zorginstelling is welkom in het netwerk van Goede Zorg Proef Je-ziekenhuizen zodra deze aan de slag wil gaan met het verbeteren van het voedingsaanbod, ook als 2022 niet haalbaar is. Want, zo schrijft Alliantie Voeding in de Zorg in het persbericht, alle activiteit draagt bij aan de doelstelling van het Nationaal Preventieakkoord: een gezond voedingsaanbod voor patiënten, bezoekers en medewerkers voor de helft van alle ziekenhuizen in 2025 en in 2030 in alle ziekenhuizen.

Over het project

In het project Goede Zorg Proef Je werkt de Alliantie Voeding in de Zorg samen met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, met ondersteuning vanuit het ministerie van VWS. De Richtlijn Eetomgevingen van het Voedingscentrum vormt de basis voor het gezonde voedingsaanbod in de ziekenhuizen, waarin de focus ligt op gezonde en duurzame keuzes. Via de Regio Deal Foodvalley wordt deze expertise verder versterkt met gezamenlijk onderzoek op dit thema.

Altijd op de hoogte blijven?