Plantaardig eten, meer bewegen en ontspannen zorgen voor een vermindering van de ziektelast bij mensen met artrose in combinatie met metabool syndroom. Dat blijkt uit onderzoek van Plants for Joints van Reade en Amsterdam UMC.
Het Plants for Joints onderzoek is een van de eerste studies naar de effectiviteit van een multidisciplinair leefstijlprogramma op mensen met reumatische aandoeningen. Het onderzoek bestaat uit drie gerandomiseerde en gecontroleerde studies (RCT) naar het effect van leefstijlverandering op patiënten met reumatoïde artritis (RA, begin dit jaar gepubliceerd in Rheumatology), metabool syndroom-geassocieerde artrose en met een verhoogd risico op reumatoïde artritis (ACPA positieve artralgie).
Ruim 1,5 miljoen mensen in Nederland hebben artrose en daar komen in de komende jaren nog eens 1 miljoen mensen bij. Deze mensen zijn in de praktijk vaak aangewezen op oefenen, pijnmedicatie en prothesechirurgie. Daar kan verandering in komen. Want de resultaten van de artrose-studie, die onlangs zijn gepubliceerd in Osteoarthritis and Cartilage, pleiten voor het leefstijlprogramma als onderdeel van de behandeling.
Onderzoek leefstijlinterventie
66 deelnemers namen deel aan de RCT voor artrose, waarvan 64 in het volledige onderzoek doorliepen. De helft (n=32) volgde een leefstijlprogramma van 16 weken op basis van plantaardige voeding, beweging en stress- en slaap management. Daarnaast ontvingen zij informatie, video’s, oefeningen voor thuis, recepten, weekmenu’s en waar nodig individuele begeleiding ter ondersteuning bij hun gedragsverandering. De 32 deelnemers in de controlegroep kregen reguliere zorg.
Vermindering ziektelast
De leefstijlinterventie had klinisch relevante uitkomsten en leidde tot een lagere totale WOMAC-score voor pijn, stijfheid en fysiek functioneren (range 0–96) met gemiddeld 11 punten (95% BI 7 tot 16; p < 0.0001) in vergelijking met de controlegroep (een hogere WOMAC-score duidt op een hogere ziektelast). De WOMAC-score wordt gebaseerd op een vragenlijst over de ervaren pijn, stijfheid en fysiek functioneren die de patiënt zelf invult. Bij de groep die de leefstijlinterventie volgde was ook - vergeleken met de controlegroep - sprake van significant meer verlies van gewicht, vetmassa en buikomvang en verbetering van bloedwaarden voor ontsteking (CRP), nuchter bloedglucose, HbA1C en LDL-cholesterol.
Positieve reacties
“Deelnemers geven het programma een dikke 9”, aldus Projectleider en promovendus Plants for Joints, Wendy Walrabenstein. “Alle resultaten uit het onderzoek laten zien dat we hier iets mee moeten”. Eerder werd al bekend dat de leefstijlinterventie ook bij patiënten met reumatoïde artritis zorgt voor een significante vermindering van de ziekteactiviteit (DAS-score) en verbetering van metabole status. In eerste instantie wordt het programma aangeboden voor mensen met reumatoïde artritis en artrose, later ook voor andere ziektebeelden.