
Aankomende editie vindt plaats op 8 en 9 april 2025 in Theater Amsterdam. Het programma is het grootst tot nu toe. Dit jaar delen onder andere circulair economist Harald Friedl, fotograaf Jimmy Nelson, chefs Nicolas Acquaa en Glory Kabe, oud-minister Klaas Dijkhoff, Marjan Minnesma (Urgenda), Jacqueline van den Ende (CEO Carbon Equity) en voormalig Tweede Kamerlid én energietransitie expert Diederik Samsom hun kennis.
Missie Plant FWD: eiwittransitie versnellen
Marcel van der Heijden, Lotte Sluiter, Tom van Duijn en Maartje Nelissen richtten de Plant FWD Conference op. Plant FWD begon in 2022 als conferentie waar kennis gedeeld wordt, innovatie een podium krijgt en netwerkmogelijkheden nieuwe kansen creëert. Marcel van der Heijden vertelt: “In het huidige klimaat waarin onze landelijke overheid het grote vraagstuk rondom de eiwittransitie laat liggen, is het wellicht belangrijker dan ooit dat ondernemers en bedrijven in het gat springen om de eiwittransitie te versnellen en concreter te maken. Uiteindelijk blijven de uitdagingen op het gebied van klimaat en gezondheid enorm groot en moeten we de komende jaren keihard actie ondernemen om ervoor te zorgen dat we in de toekomst als samenleving niet voor nog grotere uitdagingen komen te staan.”
Pitches van startups
Het jaarlijkse startup traject van Plant FWD verbindt opkomende merken aan investeerders om zo de eiwittransitie te versnellen. Dit jaar sloegen Invest in Holland, Plant FWD en Impact Hub de handen ineen om dit Nederlandse initiatief internationaal te laten groeien. Uit meer dan zestig aanmeldingen vanuit Bangladesh tot België geven slechts tien een pitch op het podium van Plant FWD. Met de pitch hopen Plant-forward ondernemers hier de investering voor hun innovatie binnen te halen.
The Market
Op The Market van ruim 1000 vierkante meter kunnen bezoekers nieuwe merken, vooruitstrevende producten en lekkere ontwikkelingen ontdekken. Nieuw op The Market is de ‘Food Scoop Kitchen’, een podium waar drie keer per dag food innovaties worden gelanceerd. Bezoekers krijgen hier als eerste de kans om producten te proeven en te testen voordat ze in de supermarkt liggen. Van innovatieve circulaire burgers tot de nieuwste plantaardige snacks.
School of Moral Ambition
Bezoekers krijgen op 8 april de kans om als allereerste de resultaten te horen van het onderzoek van The School of Moral Ambition. Bestsellerauteur Rutger Bregman deed met een team van experts een jaar lang onderzoek naar oplossingen voor de eiwittransitie.
Bezoekers krijgen de volgende dag een voorproefje van de EAT-Lancet dietary richtlijnen in de sessie Eat Lancet's 2.0’. Het geeft een kijk op hoe ons eetpatroon er uit zou zien in 2050. Deze richtlijnen zijn een wetenschappelijk onderbouwde Schijf van Vijf die als enige rekening houdt met de grenzen van de planeet, de gezondheid van mensen én culturele context.
Eerste inzicht bekend gemaakt Eiweet Monitor
Retail speelt een sleutelrol in de eiwittransitie en is een belangrijk thema op de derde editie van Plant FWD. Tijdens de besloten sessie ‘How Not To Fail in Retail’ op 9 april deelt de resultaten van de allereerste Eiweet Monitor. Aan dit onderzoek, een initiatief van WWF, ProVeg International en Green Protein Alliance, deden alle grote retailers van Nederland mee. Tijdens de sessie krijgen retailers als eerste inzicht in de plantaardige verkoopcijfers van supermarkten.
Op dezelfde dag als de sessie verdiepen veertig retailers zich in verschillende methodieken om plantaardige verkopen te meten. Het doel van de Eiweet monitor is om zo ver mogelijk over de Nederlandse grens te motiveren en de verschuiving van minder dierlijke eiwitten naar meer plantaardig in kaart te brengen via vergelijkbare methodiek.
Bekijk het hele programma van Plant FWD 2025 hier.