Pilotstudie: IBD-patiënten hebben baat bij leefstijlinterventie

3 juni 2019

Een aanpassing van leefstijl kan de kwaliteit van leven bij mensen met IBD, ofwel chronische darmontstekingsziekten, verbeteren. Zo blijkt uit het onderzoek ‘IBD, eet je mee?’. Het onderzoek is mede mogelijk gemaakt door de Maag Lever Darm Stichting in samenwerking met Stichting Voeding Leeft, het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland (CCUVN).

In de studie, die een half jaar liep, rapporteerden de deelnemers een hogere kwaliteit van leven na de leefstijlaanpassing. Het onderzoek ging na of een wetenschappelijk onderbouwd leefstijlprogramma de verbetering in de kwaliteit van leven voor IBD-patiënten oplevert. Ruim 180 patiënten namen deel.

Positieve resultaten

‘IBD, eet je mee?’ werd positief ontvangen door de patiënten met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa: bijna tachtig procent van de deelnemers zou deze aanraden aan andere patiënten. Deelnemers uit het LUMC werden intensiever gevolgd en hierbij zagen de onderzoekers een daling van de ontstekingswaarden in het bloed.

MDL-arts Jeroen Maljaars (LUMC): “Ik heb ook van het overgrote deel van mijn patiënten teruggekregen dat ze zeer positief waren over ‘IBD, eet je mee?’. Veel deelnemers vertelden meer energie te hebben en zich fitter te voelen. Deelnemende patiënten dachten bepaalde voeding niet te verdragen. Door mee te doen, ontdekten zij dat er toch veel mogelijk is en dat gezond en lekker erg goed samen gaan.”

Onderzoeksopzet

Het onderzoeksprogramma bestond uit verschillende onderdelen, met als belangrijkste uitgangspunt gevarieerde en onbewerkte voeding. Deelnemers zijn begeleid aan de hand van verschillende bijeenkomsten, een werkboek met recepten en tien uitgangspunten. Daarnaast waren deelnemers via een online community met elkaar in contact om elkaar te stimuleren, te ondersteunen en ervaringen uit te wisselen. Ook konden zij via de community vragen stellen en werden zij gecoacht.

Meer onderzoek

“Hoewel er nog veel onduidelijk is, blijkt uit deze pilot dat voeding zeker een rol speelt bij IBD”, zegt Bernique Tool, directeur van de Maag Lever Darm Stichting. “Het gaat hier om een pilotstudie, er is nog veel meer onderzoek nodig om specifiekere voedings- en leefstijladviezen voor IBD-patiënten samen te kunnen stellen. We denken dat we met aanpassingen in de leefstijl, waaronder voeding, de kwaliteit van leven van patiënten kunnen verbeteren. Tegelijkertijd zijn we trots dat verschillende partijen de handen ineen geslagen hebben om dit onderzoek mogelijk te kunnen maken.”

Leefstijlprogramma

Het leefstijlprogramma is ontwikkeld is door Stichting Voeding Leeft. De deelnemers gingen niet minder eten, calorieën tellen of op een dieet. Het was de bedoeling dat er voldoende en lekker gegeten werd; zo onbewerkt en gevarieerd mogelijk met allerlei ingrediënten die op de markt of supermarkt te koop zijn. Plantaardig eten vormde hierbij de basis met veel lekkere groenten, fruit, peulvruchten, noten en zaden. Regelmatig werd een (vette) vis, onbewerkt vlees en volle zuivel in de recepten verwerkt.

Weinig suiker

Suiker en alle snelle koolhydraatrijke producten, zoals witte rijst, pasta, brood en frisdrank, koek en snoep stonden niet op het menu. Verder werd er veel aandacht gegeven aan pro- en prebiotisch eten. Tot slot werden de deelnemers gestimuleerd om met aandacht te eten, goed te kauwen en met name van eten te genieten. De resultaten van het programma zijn geanalyseerd door het Louis Bolk Instituut. Momenteel wordt door de partijen gekeken naar een vervolg op deze pilotstudie.

Altijd op de hoogte blijven?