
Op 26 maart 2025 werd tijdens de Paris Declaration on Business & Nutrition 2030 gepresenteerd in Parijs. Dit was voorafgaand aan de Nutrition for Growth-top (N4G). Deze verklaring is een gezamenlijk initiatief van drie wereldwijde non-profitorganisaties:
- het Access to Nutrition Initiative (ATNi)
- de Global Alliance for Improved Nutrition (GAIN)
- het Paris Peace Forum (PPF)
De drie kregen het officiële mandaat om bij te dragen aan de ontwikkeling van dit belangrijke document.
Paris Declaration: inspelen op uitdagingen
De Paris Declaration roept op tot een herstructurering van de voedseleconomie door middel van een multisectorale aanpak om ondervoeding in al haar vormen aan te pakken. Het doel is om de wereldwijde volksgezondheid te verbeteren door in te spelen op de uitdagingen van ondervoeding, obesitas, micronutriëntentekorten en voedselonzekerheid. Deze problemen hebben niet alleen invloed op de gezondheid van miljoenen mensen, maar ook op het klimaat en de economie wereldwijd. Wereldwijd hadden 2,5 miljard volwassenen overgewicht in 2022, waaronder 890 miljoen mensen met obesitas. Ook hadden 390 miljoen volwassenen ondergewicht.
Dringende noodzaak tot actie
De verklaring benadrukt de dringende noodzaak voor gecoördineerde actie en legt een gedetailleerd stappenplan voor de periode tot 2030 voor. Het richt zich op verschillende belanghebbenden, waaronder overheden, beleggers, bedrijven en non-profitorganisaties. Voor overheden wordt opgeroepen tot het hervormen van subsidies en het benutten van inkoopmogelijkheden om voedzamere en lokaal geproduceerde voedingsmiddelen te stimuleren. Beleggers worden aangemoedigd om voeding op te nemen in hun beleggingsstrategieën als een financieel relevant onderwerp. Bedrijven worden aangespoord om verantwoordelijkheid te nemen voor hun productaanbod en marketingstrategieën, waarbij de focus verschuift naar gezondere producten.
Daarnaast wordt van non-profitorganisaties en internationale organisaties verwacht dat ze duidelijke kaders ontwikkelen voor de betrokkenheid van de private sector. Het is van belang dat de rollen en verantwoordelijkheden helder te definiëren. Ze vragen alle belanghebbenden om zich in te zetten voor transparantie en verantwoording. De nadruk moet hierbij liggen op specifieke, meetbare en haalbare voedingsdoelen voor 2030.
ATNi, GAIN, en het PPF: het moet anders kunnen
Greg S. Garrett, Executive Director van het Access to Nutrition Initiative (ATNi): "We hebben in de private sector marginale vooruitgang gezien in de richting van betere voedingsresultaten. Maar het is niet genoeg. De Verklaring roept alle actoren op om actie te ondernemen en de markten voor voeding te verbeteren. Dit gaat de industrie vervolgens helpen om gezondere en beter betaalbare voeding voor iedereen te leveren.”
Lawrence Haddad, Executive Director van GAIN voegt hieraan toe. "Als we willen dat bedrijven meer doen voor voeding, moeten overheden ze daartoe bewegen. Er zijn twee manieren om hier iets aan te doen. De eerste is kredietregelingen invoeren voor mkb-bedrijven die voedzame producten aanbieden, zodat ze kunnen groeien. Die zijn er nu niet. De tweede is het creëren van prikkels voor grotere bedrijven om voedingsprogramma's voor hun werknemers op te starten om hun productiviteit te verhogen en veerkrachtige toeleveringsketens te creëren. Die zijn er nu niet.”
Justin Vaïsse, Director General van het Paris Peace Forum: "In een onzekere wereld waar het traditionele multilateralisme wordt bedreigd, moeten we nieuwe coalities vormen om onze gezamenlijke uitdagingen aan te pakken. Het Paris Peace Forum is trots op zijn inspanningen om het maatschappelijk middenveld te helpen de kloof te overbruggen tussen het institutioneel debat over voeding en het voedseldebat in de private sector.”
In een tijd waarin overheden een krappe begroting hebben, hebben we de private sector meer dan ooit nodig
De bezuinigingen op buitenlandse hulp maken volgens de drie organisaties duidelijk dat iedereen moeten nadenken over hoe de financiering van ontwikkeling en volksgezondheid anders en effectief kan worden geregeld. Het kan effectiever door onder andere oplossingen te bedenken die de private en de publieke sector samenbrengen.