
De EFSA heeft 13.246 monsters uit 2023 geanalyseerd om het risico van residuen van gewasbescherming op twaalf veelgebruikte voedingsmiddelen in 27 EU-landen kunnen bepalen. Hiervan voldeed 99 procent aan de wetgeving. Uit de analyse van meer dan honderdduizend monsters onder het Meerjarig Nationaal Controleprogramma overschreed 3,7 procent de maximum residulimiet. De EFSA heeft een interactief hulpmiddel gelanceerd om te kunnen bladeren door de gegevens in grafieken en diagrammen.
Analyse van duizenden monsters
De EFSA analyseerde de resultaten van 13.246 willekeurige monsters. Deze monsters zijn genomen van twaalf van de meest geconsumeerde voedingsmiddelen in de Europese Unie door de 27 lidstaten van de Europese Unie, Noorwegen en IJsland. 613 kwamen uit Nederland. Het gaat om wortelen, bloemkolen, kiwi's, uien, sinaasappels, peren, aardappelen, gedroogde bonen, bruine rijst, rogge, runderlever en pluimveevet. Om trends te kunnen volgen, bemonstert de EFSA elke drie jaar dezelfde producten.
1 procent voldoet niet
Van de onderzochte producten bleek 99 procent te voldoen aan de Europese wetgeving. Deze bevinding komt overeen met de resultaten van 2020 toen dezelfde selectie producten werd bemonsterd. Van de monsters uit 2023 was 70 procent vrij van kwantificeerbare residuen. 28 procent bevatte een of meer residuen binnen de wettelijke grenzen. De maximale residulimieten werden in 2 procent van de monsters overschreden, waarvan 1 procent niet-conform was, rekening houdend met de meetonzekerheid.
Nationaal Controleprogramma
De EFSA geeft ook informatie over residuen van bestrijdingsmiddelen uit het Meerjarig Nationaal Controleprogramma, waarbij gegevens zijn verzameld via gerichte bemonstering op basis van het risiconiveau. Deze nationale controleprogramma's leverden 132.793 monsters op, waarvan 98 procent voldeed aan de Europese wetgeving. Van de monsters uit 2023 bevatte 58 procent geen kwantificeerbare residuen. 38,3 procent residuen viel binnen de wettelijke grenzen en 3,7 procent overschreed de maximum residulimiet. Hiervan was 2 procent niet-conform.
Risicobeoordeling: laag
De EFSA heeft tevens een risicobeoordeling van de voeding uitgevoerd om de waarschijnlijkheid te bepalen dat consumenten worden blootgesteld aan een hoeveelheid residuen boven een bepaalde veiligheidsdrempel. De EFSA concludeert dat er een laag risico voor de gezondheid van de consument bestaat door de geschatte blootstelling aan residuen van bestrijdingsmiddelen in de geteste voedingsmiddelen.