Online serie bespreekt vooroordelen over obesitas

7 december 2022 Redactie Voeding Nu

Mensen met obesitas en overgewicht hebben het daar zelf naar gemaakt, toch? Deze veelgehoorde opmerking en andere vooroordelen worden belicht in de driedelige serie ‘Eigen schuld, dikke bult?’ van overgewicht.tv. Experts en ervaringsdeskundigen vertellen over oorzaken, gevolgen en de aanpak van obesitas.

De helft van de Nederlanders kampt met (ernstig) overgewicht en de gezondheidsrisico’s die daarmee samenhangen. Daarom is deze serie hard nodig, zegt overgewicht.tv. De gratis online uitzendingen zijn bedoeld voor wie zelf last heeft (gehad) van obesitas en overgewicht en voor andere geïnteresseerden of betrokkenen. Opgeven of direct online kijken kan via www.overgewicht.tv.  

Krappe stoel

De eerste aflevering op 13 december van 20.00-21.00 uur zoomt in op het stigma rond obesitas. Een te krappe stoel in de wachtkamer, opmerkingen als je een keer een ijsje koopt, negatieve ideeën over jezelf – wat doet dat met je? Hoe deal je met je omgeving en met jezelf?

De twee afleveringen op 17 en 31 januari 2023 gaan over het idee dat je simpelweg minder moet eten en meer bewegen. Waarom werkt het vaak niet zo en wat kun je dan wel doen?

Campagne ‘Eigen schuld, dikke bult?’

De uitzendingen haken aan bij de campagne ‘Eigen schuld, dikke bult?’ van de Nederlandse Stichting Over Gewicht en de net opgerichte Nederlandse Vereniging voor Overgewicht en Obesitas (NVOO), een netwerk van ervaringsdeskundigen, wetenschappers, verpleegkundig specialisten en artsen die zich hard maken voor de aanpak van obesitas. Overgewicht.tv wordt ondersteund door het Obesitas Platform en Partnerschap Overgewicht Nederland (PON).

Altijd op de hoogte blijven?