Onderzoek naar gezonde eetgewoonten bij peuters

27 juni 2022 Redactie Voeding Nu

Shelley van der Veek, universitair docent bij het instituut Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Leiden, doet onderzoek naar gezonde eetgewoonten van peuters. Het onderzoeksproject heeft als doel ouders te helpen hun peuters gezonde eetgewoonten aan te leren door het bevorderen van sensitief voeden tijdens de fase wanneer peuters kieskeurig met eten worden.

Overgewicht wordt grotendeels bepaald door onze eetgewoonten en er zijn aanwijzingen dat voedselvoorkeuren al in de eerste levensjaren worden gevormd. Veel ouders worstelen met de vraag hoe zij gezonde eetgewoonten bij hun kinderen kunnen bevorderen. Dit is vooral een uitdaging als kinderen meer kieskeurig worden in hun voedselvoorkeuren tijdens hun tweede levensjaar, wat Van der Veek de 'lust-ik-niet fase' noemt.

Wetenschappelijke literatuur toont aan dat herhaaldelijk proeven de beste manier is om nieuwe smaken en gezonde eetgewoonten te bevorderen. Maar een tweejarige verleiden om iets te proeven dat hij niet wil eten, is niet eenvoudig. Bovendien tonen verschillende grote onderzoeken aan dat interventies die met succes gezonde eetgewoonten bevorderen tijdens het eerste levensjaar, hun positieve effecten verliezen als peuters de lust-ik-niet fase ingaan. In deze fase oefenen veel ouders meer druk uit om hun kind tot eten te bewegen, wat een averechts effect heeft en ervoor kan zorgen dat kinderen het voedsel dat je opdringt, minder leuk gaan vinden en minder gaan eten. In plaats daarvan zouden positieve voedingsstrategieën gezonde eetgewoonten in het eerste levensjaar juíst kunnen bevorderen.

Het onderzoeksproject van bouwt voort op de resultaten uit het promotieonderzoek van Merel van Vliet, Baby's Eerste Hapjes en Samen Happie met als doel gezond en positief eten te bevorderen bij jonge kinderen die in de lust-ik-niet fase zijn beland. Het project beoogt de ontwikkeling van een toegankelijk en gratis eLearning programma om ouders te leren hoe ze gezonde eetgewoonten kunnen promoten.

Bron: Universiteit Leiden

Geen nieuws van Voeding Nu meer missen? Abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?