Onderzoek legt relatie bloot tussen zout eten, hoge bloeddruk en DNA

6 november 2024 Redactie Food Pixabay
Mensen die veel zout kunnen eten zonder een hoge bloeddruk te krijgen, hebben een anders samengestelde beschermlaag rondom hun cellen dan andere mensen. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek dat werduitgevoerd onder leiding van het Amsterdam UMC. De studie is recent gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Hypertension.

Keukenzout consumeren kan tot hoge bloeddruk leiden, maar bij sommige mensen is dat niet het geval. De beschermende gel-achtige laag rondom de cellen van deze mensen (de extracellulaire matrix) is anders van samenstelling. Dat volgt uit drie grote bevolkingsonderzoeken waar in totaal ongeveer 437.000 mensen bij betrokken waren. Twee ervan werden uitgevoerd in Groot-Brittannië, de derde betreft de HELIUS-studie waaraan ruim 2.000 Amsterdammers meededen.

Resultaten onderzoek

Mensen die geen hoge bloeddruk hebben, maar wel een hoge keukenzoutconsumptie, bleken varianten te hebben in het NDST3-gen. Dat is een van de 200 genen die betrokken zijn bij het vermogen om de extracellulaire matrix aan te passen. De matrix van deze mensen was anders samengesteld. Daardoor houdt de laag meer keukenzout tegen voordat het in de cellen komt. Dat voorkomt de negatieve effecten van hoge zoutconsumptie op het lichaam, zoals een hoge bloeddruk. In een persbericht over het onderzoek vergelijkt het Amsterdam UMC het effect met de slijmerige laag die slakken om zich heen hebben. Die bestaat uit vergelijkbare bestanddelen en beschermt tegen uitdroging door bijvoorbeeld zout.

Het onderzoek is een belangrijke stap in het raadsel van de relatie tussen hoge keukenzoutconsumptie en hoge bloeddruk, schrijft het Amsterdam UMC. Het ontdekte mechanisme kan een opening zijn voor nieuwe behandelingen die gericht zijn op de samenstelling van de gel, ofwel extracellulaire matrix.

Lees hier meer Wetenschap artikelen

 

Altijd op de hoogte blijven?