In 2023 voegde het CBS nieuwe vragen over voeding toe aan de Gezondheidsenquête. De vragen gaan over indicatoren voor gezondere voeding, zoals het eten van vlees en vis, fruit en groente, suikerhoudende dranken en snacks. Met de antwoorden op deze vragen, gecombineerd met informatie over alcoholgebruik, berekende het CBS per indicator een voedingsscore en een totaalscore. Hoe hoger de score (1 - 10), hoe meer de voeding in lijn is met adviezen van het Voedingscentrum.
Mensen scoorden het hoogst op de voedingsindicator bruin- of volkorenbrood (8,7), gevolgd door alcohol en groenten (beide 7,8). Ongezonde snacks (6,1) en vlees, vis en vega (6,5) kregen de laagste cijfers.
Met een gemiddelde totaalscore van 7,5 aten mensen van 65 jaar en ouder het gezondst. Pubers scoorden een 5,9 en peuters van 1 tot 4 jaar behaalden een 7,1. Ouderen drinken minder suikerhoudende dranken, eten minder ongezonde snacks en kiezen vaker voor gezonde opties dan jongeren. Kinderen tussen de 1 en 12 jaar scoorden relatief hoog op groente en fruit. Tieners scoorden naar verhouding laag op ongezonde snacks, suikerhoudende dranken en fruit.
Het Voedingscentrum trekt aan de bel over de lage scores onder jongeren. Het is noodzaak om meer in te zetten op de jeugd, schrijft de instelling. Hoe ouder de kinderen, hoe groter de ongezonde verleidingen die ze tegenkomen in de omgeving, zegt directeur Petra Verhoef. “Daar kun je als ouder of opvoeder nauwelijks tegen opboksen, zeker als je bepaalde voedselvaardigheden mist of weinig geld aan gezond eten kunt besteden.”