Ondervoeding heeft proactieve behandeling nodig

26 juni 2024 Max Geluk Unsplash
De behandeling van ondervoede mensen kost de maatschappij drie miljard euro per jaar. Onderzoek wijst uit dat een proactieve aanpak tegen ondervoeding 749 miljoen euro per jaar kan besparen.

Uit onderzoek blijkt dat gemiddeld een op de vijf patiënten in ziekenhuizen, zorginstellingen en bij thuiszorg ondervoed is. Als ondervoeding niet adequaat behandeld wordt, kan dat ernstige gevolgen hebben voor de patiënt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een lagere kwaliteit van leven, verlengde ziekenhuisopnames en een verhoogde sterftekans. De behandeling van ondervoeding kost Nederland jaarlijks drie miljard. Dit was in 2023 3,4 procent van de totale Nederlandse zorgkosten. Naast de kostenbesparing kan een proactieve aanpak ook levens redden. Deze proactieve aanpak bestaat uit dieetbehandelingen en zo nodig medische drinkvoeding. 

Adviesbureau A2M voerde het onderzoek uit in opdracht van het Kenniscentrum Ondervoeding, Eurocept Homecare, MediReva, Sorgente en de Vereniging van Nederlandse Fabrikanten van Kinder- en Dieetvoedingsmiddelen (VNFKD).  “Ons onderzoek laat zien dat de behandeling van ondervoeding een belangrijk onderdeel kan zijn van het betaalbaar houden van de zorg voor toekomstige generaties”, besluit hoofdonderzoeker Mark Nuijen.

 

Altijd op de hoogte blijven?