NVWA: misleidende claims bij eiwitrijke producten

4 januari 2024 Redactie Food Towfiqu Barbhuiya via Pexels

Volgens de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) voldoen veel eiwitrijke levensmiddelen niet aan de regels voor voedings- en gezondheidsclaims. NVWA onderzocht 54 producten met bijbehorende website en bij 25 was er sprake van misleiding.

Voor het onderzoek selecteerde de NVWA producten op basis van de woorden ‘bron van eiwitten’, ‘eiwitrijk’, “proteïne” of “eiwit” op de voorkant van het etiket. De voedselautoriteit controleerde producten als eiwit- en proteïnerepen, pasta en eiwitrijke snacks. Bij 25 producten was volgens NVWA sprake van ‘misleiding’ of ‘ernstige misleiding’. Zo voldeden onder andere producten van Calvé, Hero, Innopastry, Kellogg’s en Liga niet aan de regels. NVWA deelde twintig officiële waarschuwingen uit en drie bestuurlijke boetes. Deze producenten moeten de verpakkingen en de informatie op de websites aanpassen.

Voedings- en gezondheidsclaims

NVWA: “Bij etikettering van en reclame voor levensmiddelen is het verboden informatie te geven waardoor de koper wordt misleid. Claims die worden gebruikt, zijn gebonden aan Europese regelgeving. Zo moet een gezondheidsclaim concreet en wetenschappelijk onderbouwd zijn. Claims als: ‘een snackmoment voor bij de tv, waarbij je wel kunt zeggen dat je gezond bezig bent!’ of ‘bomvol unieke ingrediënten die bijdragen aan een gezonde levensstijl’ zijn niet concreet en ook niet onderbouwd. Daarom zijn ze niet toegestaan.

Medische claims – beweringen over het voorkomen, behandelen of genezen van een ziekte – zijn verboden bij het verkopen en aanprijzen van levensmiddelen. De vermelding over de aanwezigheid van extra eiwitten zijn bij alle levensmiddelen op de juiste manier gebruikt; er zaten voldoende eiwitten in het product.”

Dit artikel verscheen eerder op: Evmi

Altijd op de hoogte blijven?