NVD roept zorgverzekeraars op te stoppen met investeringen in fastfoodketens

28 april 2022 Redactie Voeding Nu Quinton Coetzee via Unsplash

Foto: Unsplash

Uit een onderzoek van de krant Dagblad van het Noorden blijkt dat verschillende zorgverzekeraars in fastfoodketens beleggen. De Nederlandse Vereniging van Diëtisten laat weten verbijsterd te zijn en roept op de NVD-website zorgverzekeraars op hiermee te stoppen.

Volgens onderzoek van het Dagblad van het Noorden beleggen zorgverzekeraars Achmea, VGZ, CZ en Menzis gezamenlijk voor 8,5 miljoen in McDonald’s, KFC, Pizza Hut en Burger King. “Ongezond eetgedrag wordt daarmee gestimuleerd door de beschikbaarheid van fastfood op bijna elke hoek van de straat”, schrijft de vereniging. NVD-directeur Bianca Rootsaert noemt het “vooral een klap in het gezicht van mensen die elke dag worstelen met het bereiken of vasthouden van een gezond gewicht.”

De NVD roept de zorgverzekeraars op hun investeringen te staken en te investeren in ondernemingen die een bijdrage doen aan een gezond voedselaanbod. Het lijkt er vooralsnog niet op dat de zorgverzekeraars iets gaan veranderen. In een reactie in het Dagblad van het Noorden geven de verzekeraars aan dat ze investeren in de fastfoodketens om ze aan te sporen tot gezonde productontwikkeling.

De vereniging roept politieke partijen op om wettelijke kaders te stellen die investeringen in het ondermijnen van een gezonde samenleving moeten voorkomen. Ook verstuurde Bianca Rootsaert namens het bestuur van de NVD een brief aan directeur Wout Adema van Zorgverzekeraars Nederland. Daarin wordt gevraagd of Zorgverzekeraars Nederland de kwestie verder onder de aandacht wil brengen.

Bron: NVD

Altijd op de hoogte blijven?