NVB wil 0% btw-tarief om consumptie van bruin brood te stimuleren

29 maart 2022 Redactie Bakkers in bedrijf Pexels

Beeld: Pexels

De Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) is voorstander van een btw-verlaging op brood dat binnen de Schijf van Vijf valt. De NVB roept de overheid op om brood als gezonde basisvoeding mee te nemen in het voornemen om groente en fruit een 0% btw-tarief te geven.

De NVB verwacht dat een laag btw-tarief op brood dat binnen de Schijf van Vijf valt Nederlanders stimuleert om gezonder te eten. De bakkerijbranche nam al eerder stappen om brood gezonder te maken. Zo is in 10 jaar tijd het zoutgehalte in brood met meer dan 25% teruggebracht. Ook stijgt het aantal Nederlanders dat volkorenbrood eet al zes jaar op een rij (van 38 procent in 2016 naar 47 procent in 2021) en breidt de branche het assortiment van volkorenproducten steeds verder uit.

Onvoldoende bruin brood

Bruin en volkoren brood staan in de Schijf van Vijf omdat is aangetoond dat de consumptie van volkorenproducten het risico op hartziekten verlaagt en de inname van voedingsvezel het risico op beroerte verlaagt. Van de totale bevolking consumeert maar 11% de minimale aanbevolen hoeveelheid brood passend binnen de Schijf van Vijf. Daarom is de NVB een expliciet voorstander van het verlagen van het btw-tarief op brood dat in de Schijf van Vijf valt, zodat de consumptie van broodproducten per persoon toeneemt.

Maak brood toegankelijker

De NVB schrijft: “Eén van de belangrijkste nog uit te voeren mogelijkheden om meer broodproducten uit de Schijf van Vijf te nuttigen, is het fiscaal stimuleren van gezonde voedingsmiddelen. Middels het variëren in de hoogte van belastingen kan de consument verleid worden om meer gezonde voedingsmiddelen te consumeren. Een laag btw-tarief maakt gezond brood aantrekkelijker en nóg beter toegankelijk voor iedere Nederlander.”

Bron: NVB

 

Altijd op de hoogte blijven?