No Fairytales introduceert het ‘Traagste Dieet ter Wereld’, een concept met als missie om het eetgedrag van consumenten verbeteren met innovatieve voedingsmiddelen. Het Traagste Dieet ter Wereld maakt een statement tegen de vele diëten die korte termijn succes beloven. Samen met Victoire de Wild - oprichter van adviesbureau Groente & Meer en tevens als dr.ir. Voeding en Gezondheid verbonden aan Wageningen Universiteit - ontwikkelde No Fairytales een makkelijke formule om eetgewoontes op lange termijn te optimaliseren.

Het Traagste Dieet ter Wereld helpt consumenten geleidelijk op weg naar een gezonder menu, al vindt Bernadette Kooijman, voedingsmiddelentechnoloog en oprichter van No Fairytales, dat de voedingsindustrie meer verantwoordelijkheid moet nemen in het aanbieden van gezonde voeding. “De verantwoordelijkheid voor gezond eetgedrag wordt te veel bij consumenten gelegd. Die verantwoordelijkheid ligt ook bij de voedingsindustrie en de overheid. Je eetgedrag aanpassen is moeilijk. Daarom moeten we naast voedselverbetering inzetten op educatie. We gaan graag met partijen in gesprek.”

Onderzoek Stanford University

Het Traagste Dieet ter Wereld heeft een onderzoek van Stanford University als basis. Het onderzoek bewijst dat gedragsverandering de meeste kans van slagen heeft als er kleine stapjes genomen worden, er een positieve mindset bestaat en de verandering binnen de comfortzone van die persoon ligt. Daarom ontwikkelden Bernadette Kooijman en Victoire de Wild de formule ‘Hapje minder, hapje meer’, waarmee elke dag gemakkelijk een kleine, positieve verandering bereikt kan worden.

Hapje minder, hapje meer

De formule ‘Hapje minder, hapje meer’ is voor alle leeftijden toepasbaar en bestaat uit toegankelijke tips voor ontbijt, tussendoortje, lunch en avondeten. De tips zijn opgesteld op basis van de richtlijnen van de Gezondheidsraad en inzichten en richtlijnen van het RIVM, zoals het feit dat minder dan 20 procent van de Nederlanders genoeg groente en/of fruit eet op een dag en dat de eiwitten die we eten voor 61 procent afkomstig zijn van dieren, terwijl de richtlijn inhoudt om juist meer plantaardige dan dierlijke eiwitten binnen te krijgen. Zo kan iemand ’s ochtends een hapje meer fruit zoals kiwi en een hapje minder cruesli door de yoghurt doen. ’s Middags een hapje meer hummus en een hapje minder kaas op het brood. En ’s avonds een hap meer groentesoep eten en een hap minder wit brood om mee te dippen.

No Fairytales hoopt dat er met het Traagste Dieet ter Wereld een beweging op gang komt waarin partijen krachten bundelen om samen te werken aan gezond eetgedrag.

Altijd op de hoogte blijven?