Nieuwe mini-documentaireserie over Nederlandse eiwitboeren

13 februari 2023 Redactie Food

Het Wereld Natuur Fonds (WWF) presenteert Natuurgedreven, een mini-documentaireserie over Nederlandse eiwitboeren. Filmmaker Jasper Spanjaart ging voor het WWF langs bij vier boerenbedrijven die in balans met natuur eiwitrijke gewassen zoals walnoten, haver, lupine en veldbonen verbouwen. Wat drijft deze ondernemers? En hoe zien zij het voedselsysteem van de toekomst?

De serie vertelt in vier afleveringen de persoonlijke verhalen van deze boeren. Over hun missie om natuur terug te brengen in het landschap, over gezond voedsel willen produceren en over het belang van eiwitrijke gewassen voor een toekomstbestendig voedselsysteem. Het gaat ook over de lastige kant. Zoals een goede prijs krijgen voor je producten. En, hoe krijg je consumenten en de rest van de keten enthousiast voor plantaardige eiwitten uit Nederland?

Hoogleraar Agro-ecologie Pablo Tittonell, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, deelt gedurende de serie zijn kennis over natuurpositieve landbouw. En hij schetst het belang van meer plantaardig voedsel van eigen bodem voor meer natuur.

Aflevering 1: Bomen en noten

In de eerste aflevering gaat het WWF op bezoek bij de familie Van der Horst van de Kwaalburgse Hoeve. “Vroeger kon je hier over het kale boerenland het verderop gelegen dorp zien liggen”, vertelt Suze van der Horst, die in de toekomst het bedrijf van haar ouders zal overnemen. Stukje bij beetje werd de hoeve getransformeerd tot het diverse en natuurlijke landschap dat het nu is, met een vruchtbare bodem en oogst van kastanje-, hazelnoten- en walnotenbomen.

De minidocumentaire Natuurgedreven is gemaakt door Jasper Spanjaart (SPNJRT Media productions), in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL). Jasper: “Met deze serie wil ik een hoopvol beeld laten zien voor de toekomst van de Nederlandse landbouw en natuur. Ik hoop dat ik de inspiratie waarmee deze boeren iedere dag hard werken aan hun producten heb kunnen vastleggen, zodat we allemaal wat vaker en beter nadenken over onze eigen voedselkeuzes.”

Bekijk de afleveringen op het WWF YouTube kanaal.

Dit artikel verscheen eerder op: Evmi

Altijd op de hoogte blijven?