Om mensen bewust te maken om met minder zout lekker gezond te eten, lanceert de Nierstichting de campagne ‘Goed of zout?’.

Ongeveer 85% van de Nederlanders krijgt, vaak onbewust, te veel zout binnen. Dit kan op termijn nierschade veroorzaken. Alledaagse producten uit de supermarkt bevatten meer zout dan mensen vaak denken. Als je producten zoals vleeswaren, kaas, sauzen en smaakmakers mindert, boek je al snel resultaat, aldus de Nierstichting in het persbericht over de campagne Goed of Zout.

Annemiek Dorgelo, programmamanager preventie Nierstichting licht toe: “Wel 80 procent van het zout dat je eet, komt uit dagelijkse producten die je in de supermarkt koopt. Veel producten bevatten veel zout. Ook de dagelijkse boodschappen, zoals hartig broodbeleg en kant-en-klare vleesvervangers, waarvan mensen het niet verwachten. Dat telt snel op én kan ongemerkt je nieren beschadigen.”

Om mensen te helpen heeft Nierstichting de Goed of Zout quiz ontwikkeld. Met de korte quiz kun je spelenderwijs testen hoe zoutbewust je bent. Ook onderdeel van de campagne is het magazine Lekker Gezond met tips en recepten. Uit dit magazine blijkt dat minder zout eten lekker en gezond is en eenvoudiger dan mensen denken. De Nierstichting noemt daarnaast meal prepping als voorbeeld om relatief makkelijk minder zout te eten. Daarbij bereid je in een keer genoeg voedsel voor meerdere porties. Die vries je in, zodat je op een later moment een zelfgemaakte “kant-en-klaar”-maaltijd tot je beschikking hebt, zonder daadwerkelijk zo’n maaltijd uit de supermarkt, die vaak veel zout bevatten, te nuttigen.

Altijd op de hoogte blijven?