Nationale Week Zonder Vlees en Zuivel slaat handen ineen met Global en JCDeux

27 februari 2025
Samenwerking | Steeds meer Nederlandse steden en provincies kijken kritisch naar de rol van reclame in de openbare ruimte. Mediabedrijven maken steeds vaker bewuste keuzes welke campagnes ze wel en niet ondersteunen. 

Zo ook Global en JCDeux, die dit jaar gratis restruimte beschikbaar stellen voor de mediacampagne van de Nationale Week Zonder Vlees en Zuivel die plaatsvindt van 3 tot en met 9 maart. Met deze samenwerking willen de partijen laten zien dat ze positieve gedragsverandering stimuleren. 

 

Advertenties zijn overal

Uit onderzoek van Oneworld blijkt dat een Nederlander gemiddeld een paar honderd tot vijfduizend advertenties per dag ziet. Veel van deze advertenties stimuleren de consumptie van fossiele brandstoffen, fast fashion en dierlijke producten. Dit heeft een normaliserend effect: hoe vaker mensen niet-duurzame reclame zien, hoe vanzelfsprekender vervuilend gedrag lijkt. 

Steeds meer Nederlandse steden en provincies nemen maatregelen tegen klimaatschadelijke reclame. Amsterdam liep hierin voorop en verbood in 2020 als eerste stad ter wereld fossiele reclame. Dit voorbeeld werd gevolgd door steden als Utrecht en Bloemendaal, die het verbod uitbreidden naar vlees- en zuiveladvertenties. Ook de provincie Noord-Holland heeft fossiele reclames uit de openbare ruimte geschrapt.

 

Duurzame samenleving

Volgens gedragswetenschappers is een verbod op fossiele reclame ‘een essentiële maatregel’ in de transitie naar een duurzame samenleving. De reclame-industrie erkent deze verantwoordelijkheid steeds vaker. Uit onderzoek van vakblad Adformatie blijkt dat 60 procent van de reclamebeslissers zich zorgen maakt over de impact van reclame-uitstoot op het klimaat.

Door digitale reclameruimte beschikbaar te stellen voor de Week Zonder Vlees & Zuivel, onderstrepen Global en JCDecaux hun inzet voor duurzame buitenreclame en laten zij zien hoe mediapartijen steeds bewuster omgaan met hun maatschappelijke rol. "Wij geloven in de kracht van buitenreclame om positieve verandering te stimuleren," zegt Emma Berndt, communicatie- en contentmarketeer bij Global. "Onze objecten staan letterlijk midden in de maatschappij en maken buitenreclame op een unieke manier onderdeel van duurzaamheid, anders dan andere media. Bij Global vinden we het belangrijk dat initiatieven zoals de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel zichtbaarheid krijgen op dit massamedium, vooral op plekken waar keuzes worden gemaakt, zoals in en rondom de supermarkt. Met deze campagne inspireren we mensen op een toegankelijke en positieve manier om bewuster te eten."

 

Altijd op de hoogte blijven?