Motie voor drempel bij alcohol schenken in winkels verworpen in Tweede Kamer

21 april 2022 Redactie Voeding Nu

Een motie van de Partij voor de Dieren om een drempel op te werpen voor het kabinetsplan om winkels, zoals kappels en boekhandels, alcohol te laten schenken, is door de Tweede Kamer verworpen. De PvdD wilde dat het kabinet eerst meer advies van experts zou inwinnen over de risico’s en schade voor de volksgezondheid.

De VVD diende in 2018 een wetsvoorstel in om winkeliers alcohol te mogen laten schenken om hun klanten meer beleving te bieden. Dit wordt blurring genoemd. Gezondheidsinstanties als het RIVM en het Trimbos Instituut denken dat alcoholschade kan vergroten als alcohol op meer plekken verkrijgbaar is. Volgens deze instanties sluit blurring niet aan op het Nationaal Preventieakkoord waarmee de overheid alcoholgebruik wil terugdringen.

Kamerlid Eva van Esch (PvdD) diende samen met Songül Mutluer (PvdA) en Liane den Haan (Fractie Den Haan) een motie in waarin ze het kabinet vraagt advies van experts te winnen over het risico op extra alcoholschade. VVD, PVV, FVD, Van Haga en D66 stemden tegen de motie.

Aannames

Kamerlid Jeanet van der Laan: “D66 vindt dat gezondheid en preventie van chronische ziekten meer prioriteit verdienen. Het is bijvoorbeeld van belang om een voedselomgeving te creëren waarin de gezonde keuze de makkelijke keuze is.” Het is de bedoeling dat blurring op een verantwoorde manier gebeurt door streng toe te zien op alcoholmisbruik. Volgens Van der Laan is de constatering dat blurring als losse maatregel te veel negatieve effecten heeft, gebaseerd op aannames. “Dat betekent niet dat we problematisch alcoholgebruik, dus overmatig en gebruik door minderjarigen, bagatelliseren. We moeten dit voorkomen en dat doen we onder andere met het preventieakkoord.”

Trimbos verbijsterd

Ninette van Hasselt van het Trimbos, het kennisinstituut op het gebied van alcohol, tabak en drugs, laat aan Pointer weten dat ze verbijsterd is:  “Alle gezondheidsdeskundigen zullen je vertellen dat we hiermee alcohol verder normaliseren en dat dat schadelijk is voor de gezondheid van onze jongeren: hoe zichtbaarder en beschikbaarder alcohol is, hoe meer er wordt gedronken en juist jongeren zijn daar heel gevoelig voor.”

Bron: Pointer

Geen nieuws van Voeding Nu meer missen? Abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?