In Ierland staan er binnenkort waarschuwingslabels op de etiketten van wijnflessen. Hiermee wil de regering in Dublin consumenten waarschuwen voor de gevaren van alcohol voor de gezondheid. Gaat dit ook in Nederland gebeuren?
In ons land kennen we al dergelijke waarschuwingslabels op sigaretten. Sinds 2002 staan er teksten als ‘Roken is dodelijk’, ‘Rokers sterven jonger’ en ‘Roken veroorzaakt impotentie’ op een pakje sigaretten om consumenten ervan te weerhouden om te roken.
Gevaren van alcohol
Ook het drinken van alcohol kan een negatief effect op de gezondheid hebben, zoals bijvoorbeeld het risico op kanker. Daarom is het in negen landen verplicht om de ingrediënten te vermelden op alcoholhoudende dranken. Daarnaast staan in vier landen ook gezondheidsinformatie- en waarschuwingen op het etiket. De Ierse regering wil dit nu ook verplichten en gaat zelfs nog verder. Ze willen uitdrukkelijke waarschuwingen voor de gevaren van alcohol op een wijnetiket. In juni legden ze het plan voor aan de Europese Commissie, die afgelopen week liet weten dit niet te verbieden.
Carmen Voogt van het Trimbos Instituut denkt dat het een goed idee is om ook in Nederland productinformatie en gezondheidswaarschuwingen op een wijnfles te zetten. “Mensen hebben wel het recht om op de ingrediënten en gevaren van alcohol te worden gewezen. Dan kunnen ze afgewogen keuzes maken”, zegt ze tegen EenVandaag. Ze verwijst naar onderzoek dat aantoont dat waarschuwingslabels helpen bij de bewustwording van de negatieve effecten van alcohol. In Nederland is het niet verplicht om productinformatie en gezondheidswaarschuwingen op een wijnetiket te zetten. Het beleid richt zich vooral op zelfregulering en zijn er momenteel geen plannen om dit aan te passen.
Italiaanse wijnboeren
En als het aan de Europese wijnboeren ligt blijft dat zo. Zij maakten tevergeefs bezwaar tegen de Ierse plannen. Met name de Italiaanse wijnboeren reageren fel in de media. Coldiretti, de Italiaanse beroepsvereniging van landbouwers, noemt het “een aanval op Italië”. De Italiaanse wijnexport is goed voor 14 miljard euro en meer dan de helft hiervan komt uit het buitenland. Zij vrezen dat andere landen het Ierse voorbeeld volgen en de wijnschappen vol waarschuwingen komen te staan waardoor consumenten minder gaan kopen. Ook vinden ze dat alle alcohol nu op één hoop wordt gegooid, terwijl het alcoholpercentage in wijn en bier veel lager is dan van sterke drank.
Bronnen: EenVandaag / NRC / RTL Nieuws
Geen nieuws meer missen van BeverageNL? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke twee weken het laatste nieuws in je mail.
|