Ministerie van VWS wil gezondere dagelijkse voedselomgeving

21 maart 2022 Redactie Voeding Nu

Beeld: Pexels

De dagelijkse voedselomgeving moet gezonder, vindt het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In een Preventiebrief aan de Tweede Kamer schetst staatssecretaris Maarten van Ooijen in hoofdlijnen hoe het ministerie zich wil inzetten voor een kabinetsbreed preventiebeleid dat een gezonde leefstijl moet stimuleren.

In het Regeerakkoord is afgesproken de doelen van het Preventieakkoord, dat gericht is op stoppen met roken, terugdringen van alcoholgebruik en tegengaan van overzicht, door te zetten. Een van die afspraken is toe te werken naar vermindering van het aantal Nederlanders met overgewicht (naar 28% in 2040 ten opzichte van de verwachte groei naar 62%).

Om dit te realiseren verkent het Ministerie van VWS de belasting op suiker en de verlaging van btw op groente en fruit naar 0%, maar ook onderzoekt het ministerie de wettelijke mogelijkheden om een gezonde voedselomgeving te bevorderen, zoals regels met betrekking tot ongezonde drank-, snoep- en snackautomaten in bijvoorbeeld de schoolomgeving of het beperken van marketing van ongezonde producten gericht op kinderen.

Verder verkent de staatssecretaris manieren om het tabak- en alcoholgebruik te verminderen, een extra impuls te geven aan sport en bewegen en gezondheidsachterstanden terug te dringen. Ook zet hij zich in voor de preventieaanpak van mentale gezondheid. Van Ooijen wil over de onderwerpen in gesprek met de Tweede Kamer om het draagvlak voor deze ambities te verkennen.

Bron: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Altijd op de hoogte blijven?