
Opgezet door het lectoraat Marketing en Ondernemen van Hanzehogeschool, onderzoekt het project wat er voor nodig is dat lokale boeren voedsel leveren aan ziekenhuizen en zorginstellingen. Volgens het eindrapport staan zowel boeren als zorginstellingen open voor een samenwerking. Daarnaast zijn patiënten en bewoners positief over lokaal eten, want dat is ‘beter voor het milieu en beter voor de boer’. Toch staan lokale voedselproducten niet hoog op de prioriteitenlijst van zorginstellingen: regionale producten zijn vaak duurder en organisaties willen daar niet altijd meer geld voor betalen.
Oude systeem loslaten
De onderzoekers geven aan dat het oude systeem, waarbij zorginstellingen contractueel gebonden zijn aan een groothandel die het eten en drinken levert, losgelaten moet worden.
“Deels is dat een geldkwestie, maar deels ook een kwestie van aanbod. Veel lokale voedselaanbieders zijn te kleinschalig om een serieuze partij te zijn voor grote ziekenhuizen en zorginstellingen”, vertelt projectleider Bert Niewold.
De onderzoekers noemen professionele foodhubs als mogelijke oplossing. Deze bedrijven verzamelen producten van regionale voedselproducenten om ze aan zorginstellingen te leveren. De foodhubs zouden moeten zorgen voor een goede prijs, leveringszekerheid en eenvoudige distributie.
Bron: RTV Noord