‘Maagzuurremmers verhullen echte oorzaken van klachten’

22 maart 2022 Redactie Voeding Nu Unsplash

Veel Nederlanders slikken onnodig maagzuurremmers, blijkt uit onderzoek onder huisartspraktijken. Volgens de onderzoekers maskeren maagzuurremmers de echte oorzaken achter maagklachten, zoals ongezond eten, overgewicht of alcohol drinken.

Voor de nieuwe studie keken de onderzoekers naar het geneesmiddelengebruik en de patiëntgegevens van zo’n driehonderd huisartsenpraktijken tussen 2016 en 2019. Daaruit bleek dat voor bijna 9 op de 10 mensen die maagzuurremmers slikt dit eigenlijk niet nodig is.

‘Veel mensen die de huisarts bezoeken met maagklachten krijgen op recept maagzuurremmers voorgeschreven. Zo’n pil helpt vaak goed en heeft weinig bijwerkingen’, zegt Tijn Kool van het Radboudumc, een van de betrokken onderzoekers, in de Volkskrant. Het probleem is dat het gebruik van de pillen indirect de gevolgen van een ongezonde leefstijl in stand houdt.

Bewustwordingscampagne

Het project ‘Doen of laten?’ organiseert een bewustwordingscampagne over gepaste zorg bij maagklachten. Door middel van een keuzehulp op thuisarts.nl kunnen patiënten voor een huisartsbezoek nagaan of ze wellicht geen pillen nodig hebben, maar zelf iets kunnen doen, zoals gezonder eten en maaltijdporties aanpassen. Bij patiëntenvoorlichting is veel te winnen, zegt mede-onderzoeker en huisarts Jako Burgers in de Volkskrant. “Als een patiënt zo’n pil niet meer wil, hoeft de arts die niet meer te overtuigen. Dat helpt enorm.’

Bron: Volkskrant

Geen nieuws van Voeding Nu meer missen? Abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?