Low Food en SOL slaan handen ineen

18 februari 2025 Dave Bouthoorn
Samenwerking | Wanneer een chef een nieuwe, duurzame toepassing ontwikkelt, blijft die kennis vaak binnen de keuken. Dit kan anders dachten ze bij Low Food, een stichting die innovatie in de voedselketen stimuleert, en Stichting Ontwikkelingsfonds Levensmiddelenindustrie (SOL).

SOL en Low Food gaan een strategische samenwerking aan om elkaars doelstellingen te versterken en de levensmiddelenindustrie te innoveren. SOL biedt bedrijven in de levensmiddelenindustrie een toekomst, door middel van financiering, kennis en ervaring. Low Food streeft ernaar om de Nederlandse gastronomie internationaal op de kaart te zetten. 

 

Praktische samenwerking 

SOL zal Low Food ondersteunen bij het uitbreiden van hun bereik in de sector, terwijl Low Food SOL helpt om het inspirerende en innovatieve karakter van werken in de foodsector te benadrukken. Ook zet de samenwerking trainingen op basis van eerdere onderzoeksprojecten van Low Food op, waarmee professionals in de industrie worden opgeleid in duurzame en innovatieve voedselproductie. Dit gebeurt vanuit het Food in Transitie programma (FIT-2030) van SOL, waar Low Food sinds vorig jaar aan deelneemt. Dit programma heeft als doel om bedrijven in de levensmiddelenindustrie toekomstbestendig te maken voor 2030.

 

Claudia Lette is directeur bij SOL en is enthousiast over de samenwerking: “De levensmiddelenindustrie is een sector die volop in transitie is. Wij geloven dat gezonde, vaardige en tevreden medewerkers de kern vormen van een duurzame en innovatieve sector. De krachten bundelen met een innovatieve partner als Low Food laat zien hoeveel veranderpotentieel de sector heeft. Ik geloof dan ook dat deze samenwerking met de keten de sector duurzamer en toekomstbestendiger maakt.”

 

Van innovatie naar toepassing

De samenwerking gaat zich onder meer richten op onderzoek naar onderbenutte, duurzame grondstoffen. Het is niet de eerste keer dat Low Food in samenwerkingsverband onderzoek gaat doen. De organisatie deed al eens onderzoek naar de reststromen van sojamelk die nu vaak onnodig als veevoer eindigen, of ingrediënten als waterlinzen en gras-eiwit, die veel duurzame en culinaire potentie hebben, maar nog weinig worden gebruikt. Dit onderzoek werd gehouden in samenwerking met de Flevo Campus in de Low Food Labs. De Labs zijn plekken waar chefs nieuwe producten, bereidingswijzen en technieken ontwikkelen die bijdragen aan een eerlijker, diverser, gezonder en/of duurzamer eetpatroon. 

Voor de komende maanden liggen er concrete plannen voor nieuwe Low Food Labs waarin deelnemers onder meer onderzoek doen naar culinaire toepassingen voor onder meer kastanjes en spirulina.

Altijd op de hoogte blijven?