Lokale boeren steunen voedselbank
NIEUWS | De voedselbanken zoeken naar oplossingen voor de toenemende schaarste aan verse groenten en fruit. Daarom gaan ze nu samenwerken met lokale boeren om de beschikbaarheid van vers fruit en groenten te vergroten.
Door toenemende armoede in Nederland stijgt de behoefte aan voedselbanken. Maar die hebben het steeds moeilijker met het verkrijgen van verse groenten en fruit, waardoor zij het vaak moeten inkopen. Het Louis Bolk Instituut heeft onderzocht wat de behoefte was van de voedselbank-klanten en vrijwilligers. Die gaven aan dat zij meer variatie willen zien in groenten en fruit. Uit de gesprekken kwam ook het idee voor verse kant-en-klaarmaaltijden voort; dit zou de mogelijkheid bieden voor meer gezonde en gevarieerde maaltijden. Voedselbanken zijn nog druk bezig met de totstandkoming van de financiering, zodat er meer aanbod komt.
Om toch te voldoen aan hun missie, zetten voedselbanken steeds vaker in op samenwerkingen met regionale agrariërs. Deze initiatieven hebben als doel om gezond en duurzaam voedsel voor iedereen beschikbaar te maken, inclusief mensen die in armoede leven. Zo kunnen voedselbanken blijven bijdragen aan een gevarieerd en gezond voedingsaanbod, ondanks de schaarste.
Bron: Louis Bolk Instituut