Lidl doneert 1,3 miljoen porties groente en fruit aan Voedselbanken

20 maart 2023 Redactie Food

Lidl gaat jaarlijks 600.000 kilo groente en fruit doneren aan Voedselbanken Nederland, wat gelijk staat aan ruim 1,3 miljoen porties groente en fruit. Dat maakte de supermarktketen bekend tijdens het jubileumdiner in de Kookfabriek in Utrecht waar Lidl en Voedselbanken Nederland hun 10-jarige samenwerking vierden.

Lidl maakte ook bekend dat zij de Voedselbanken blijven steunen voor een ongelimiteerd aantal jaren. Lidl heeft haar logistieke processen verder verbeterd en meer mankracht ingezet waardoor overgebleven groente en fruit tijdig naar de voedselbanken kan. Daarnaast vraagt Lidl haar leveranciers ook te doneren aan de Voedselbanken Nederland wanneer er een productiefout is geweest zonder invloed op de kwaliteit.

Voedselverspilling voorkomen

Sinds de start van de samenwerking in 2013 doneert Lidl structureel groente en fruit aan de 173 voedselbanken in Nederland. Groente en fruit dat aan het eind van de dag niet meer verkocht kan worden in de supermarkten, wordt geselecteerd voor de voedselbanken. De overgebleven groente en fruit die nog vers zijn, krijgen daardoor een nieuwe bestemming en worden niet verspild. Naast het steunen van de voedselbanken wordt op deze manier ook voedselverspilling tegengegaan.

Hulp is welkom

Voedselbanken Nederland ziet de vraag om voedselhulp de afgelopen tijd toenemen. Hulp in de vorm van voeding is welkom, evenals gelddonaties en vrijwilligers om te helpen bij de 173 lokale voedselbanken met 519 uitgiftepunten. Lidl vraagt haar leveranciers ook te doneren aan Voedselbanken Nederland wanneer er een productiefout is geweest zonder invloed op de kwaliteit. Bijvoorbeeld als er een fout op de verpakking staat, waardoor het product in de supermarkten niet meer verkocht kan worden. Lidl-klanten kunnen bijdragen door hun statiegeld te doneren aan Voedselbanken Nederland. Afgelopen jaar doneerden zij 428.880 euro. 

Altijd op de hoogte blijven?