Het lesprogramma Smaaklessen van Wageningen University & Research is opnieuw erkend door het Centrum Gezond Leven van het RIVM. Het lesprogramma, dat elke vijf jaar wordt beoordeeld op kwaliteit, uitvoerbaarheid en effectiviteit, heeft de erkenning ‘Eerste aanwijzingen voor effectiviteit’ gekregen. De erkenning is verkregen op basis van resultaten uit drie Nederlandse effectstudies.
Smaaklessen is een lesprogramma voor basisscholen over eten waarin het beleven van voedsel centraal staat. Kinderen verkennen en ervaren op een speelse manier hun eten door te proeven, voelen, horen, ruiken en kijken. Via smaakopvoeding over voedsel en voeding worden kennis en vaardigheden aangeleerd die ze nodig hebben om een gezonde en bewuste voedselkeuze te kunnen maken nu en op latere leeftijd.
Effectiviteit
Het lesprogramma is wederom beoordeeld op het niveau ‘Eerste aanwijzingen voor effectiviteit’. De beoordeling wordt gegeven vanuit Centrum Gezond Leven (RIVM). Zij beoordelen leefstijlinterventies aan de hand van een erkenningstraject. In dit traject stellen onafhankelijke deskundigen de kwaliteit, effectiviteit en uitvoerbaarheid van interventies vast. Alle erkende interventies zijn vindbaar in de interventiedatabase. Smaaklessen is het enige landelijke programma op het niveau ‘Eerste aanwijzingen voor effectiviteit’.
De gevonden effecten liggen op het gebied van smaakontwikkeling, het durven uitproberen van (nieuwe) producten en kennis over gezonde en duurzame voeding. De verrijking van het lesprogramma met een Smaakmissie, een interactieve lesmodule over een thema of basisproductgroep, zoals voedselverspilling, groente, vlees of zuivel, beoordeelt de commissie als veelbelovend om de effectiviteit van het lesprogramma verder te verhogen.
Doorontwikkeling lesprogramma
In de afgelopen jaren is de inhoud en de implementatie van Smaaklessen verder doorontwikkeld, waardoor het lesprogramma in een actuele digitale omgeving kon worden aangeboden via het lesportaal Chef!. Basisscholen kunnen hiermee flexibeler het lesprogramma inzetten en op maat hun eigen onderwijsaanbod samenstellen. Inmiddels zijn er ruim 20.000 accounts op het lesportaal en werkt meer dan 75% van de basisscholen met Smaaklessen.
Het lesprogramma Smaaklessen is sinds een aantal jaar ook een vast onderdeel binnen het EU-Schoolfruitprogramma. Deelnemende scholen krijgen naast de wekelijkse groente- en fruitleveringen ook toegang tot al het educatieve materiaal van Smaaklessen.
Voor de komende jaren is het doel om de impact en implementatie van het programma Smaaklessen verder te vergroten. Er wordt ingezet op het verhogen van het gebruik van Smaaklessen binnen de basisschool en op het verbeteren van de aansluiting op bestaande initiatieven op het gebied van voedseleducatie om daarmee de impact te vergroten. Het programma wordt actueel gehouden en de inhoud van het programma wordt versterkt aan de hand van technologische en maatschappelijke ontwikkelingen. Ook wordt er voor het speciaal onderwijs een versie van Smaaklessen ontwikkeld.
Meer weten over Smaaklessen? Kijk op www.smaaklessen.nl